latinica  ћирилица
24/11/2023 |  14:17 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Radman: Vjerujem da institucije rade na slučaju odbjeglog pedofila

Ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da nije upućen u slučaj osuđenog pedofila Ivice Miškovića, koji je nakon izricanja presude u banjalučkom sudu pobjegao u Hrvatsku, ali da vjeruje da institucije dvije države rade na tom slučaju.
Gordan Grlić-Radman (foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR) -
Gordan Grlić-Radman (foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

- Vjerujem da institucije dvije države rade na tome. Nisam upućen u taj slučaj - rekao je Radman novinarima u Sarajevu.

Osnovni sud u Banjaluci raspisao je potjernicu za Miškovićem koji ima državljanstvo BiH i Hrvatske.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da bjegunci koriste pravni vakuum i skrivaju se u drugoj zemlji bez ikakvih problema, pa čak i gostuju u emisijama.

- Oni za kojim traga hrvatsko pravosuđe borave u BiH, dok se te pogodnosti koriste i obrnuto - rekao je Konaković.

On je istakao da te stvari treba da se rješavaju bilateralno kako bi počinioci krivičnih djela bili dostupni organima gonjenja.

- Pogotovo je osjetljivo krivično djelo pedofilija i nadam se da se ovakve stvari neće zloupotrebljavati i počinioci skrivati koristeći taj pravni vakuum - poručio je Konaković.

On je rekao da se zalaže da se te stvari riješe tako da nijedan državljanin BiH ne traži utočište u nekoj drugoj zemlji i obrnuto.

Osuđeni za pedofiliju Ivica Mišković, koji je nakon presude banjalučkog suda objegao u Hrvatsku, ispričao je da je granicu prešao "na crno" biciklom, te da nema namjeru da se preda, niti se boji izručenja.

Zagrebačka policija saopštila je da nakon lociranja Miškovića da nije bilo osnova za njegovo dalje zadržavanje, odnosno hapšenje s obzirom na to da je i hrvatski državljanin.

Iz zagrebačke policije su istakli da prema odredbama Ustava Hrvatske hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu sa međunarodnim ugovorom ili pravnom tekovinom EU.