latinica  ћирилица
24/11/2023 |  14:19 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Matijašević: Vrlo opasan koncept Bošnjaka

Imamo vrlo opasan koncept Bošnjaka, čiji je cilj stvaranje državotvornog entiteta i nacije istog naroda praveći nekakvo bosansko jedinstvo, ali tako nešto neće biti moguće, poručio je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Matijašević.
Darko Matijašević - Foto: RTRS
Darko MatijaševićFoto: RTRS

Komentarišući činjenicu da je Policijska uprava Banjaluka zabranila SDP-u BiH okupljanje u Banjaluci radi obilježavanja nekadašnjeg Dana ZAVNOBiH-a, ali da oni i pored toga ne odustaju od dolaska u Banjaluku, Matijašević je rekao da institucije Republike Srpske imaju sve nadležnosti i da je Policija Srpske napravila procjenu na kojoj se treba zadržati.

- Neprihvatljivo je politikantstvo i zloupotreba 25. novembra, dana ZAVNOBIH-a i nametanja toga datuma srpskom narodu, praveći nekavo bosansko jedinstvo i bosansku naciju, jer to ima dublji karakter - rekao je Matijašević.

Matijašević je rekao da Srbi imaju Republiku Srpsku i Dan Republike - 9. januar, svoju državnost, institucije, istoriju, kao i da je srpski narod dao veliku žrtvu u svim prethodnim slobodarskim ratovima.

- U Drugom svjetskom ratu Srbi su imali dva oslobodilačka pokreta - Pokret kraljeve vojske u otadžbini i Narodnooslobodilačku borbu gdje su Srbi bili dominantni u otporu fašizmu i nacizmu, na šta su ponosni - napomenuo je Matijašević.

On je rekao da su Srbi ponosni i na Veliki rat, odnosno Prvi svjetski rat.

Izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza o navodnom postojanju "vojnih kampova za obuku paravojnih formacija na teritoriji Republike Srpske", Matijašević smatra neosnovanom, ali u suštini opasnom optužbom zbog koje Helez mora snositi političke i formalno-pravne sankcije.

- Republika Srpska i njeni nadležni organi treba da učestvuju u procesuiranju takvih ratnohuškačkih insinuacija, zloupotrebe službenog položaja u okolnostima kada treba stvoriti nestabilno bezbjednosno okruženje iz nekih drugih obavještajnih razloga koji su protivni interesima Republike Srpske i miru u BiH - zaključio je Matijašević.