latinica  ћирилица
24/11/2023 |  16:55 | Autor: TANЈUG

Film "Čuvari formule" do sada pogledalo 200.000 gledalaca

Film "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića je od beogradske premijere, 24. oktobra, do sada pogledalo 200.000 gledalaca.
Film "Čuvari formule" - Foto: Screenshot/YouTube
Film "Čuvari formule"Foto: Screenshot/YouTube

Bjelogrlić je zajedno sa glumačkom i autorskom ekipom uspješno na filmsko platno prenio istinitu priču o akcidentu u Vinči iz 1958. godine, koja nas podsjeća na davno zaboravljenu humanost i empatiju.

Film "Čuvari formule" imao je svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Lokarnu gdje je osvojio dvije nagrade, a zatim je uslijedio Sarajevo film festival odakle se vratio sa nagradom publike.

Ovu jedinstvenu priču, rađenu prema knjizi profesora Gorana Milašinovića, kao scenarista potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.

Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Јelena Sopić i Јovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Glavne uloge igraju Radivoje Raša Bukvića i francuski glumci Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića tumači Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRЈ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić.

Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodijelio Јovanu Јovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

"Čuvari formule" nastavaljaju svoj bioskopski život po Srbiji, regionu, kao i po mnogim evropskim gradovima.