latinica  ћирилица
24/11/2023 |  16:57 ⇒ 19:11 | Autor: TANЈUG

U Muzeju Srema izložen jedinstven svjetski eksponat (VIDEO)

U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici, prvi put će biti izložen izuzetno vrijedan predmet – zlatni avarski pojas iz šestog vijeka, vrijedan više od milion evra.
Muzej Sremska Mitrovica (Foto: Tanjug, VLADA AP VOJVODINE (HO)) -
Muzej Sremska Mitrovica (Foto: Tanjug, VLADA AP VOJVODINE (HO))

Iako su pronađena još dva avarska pojasa do sada, samo je kompletan pojas koji će biti izložen u Muzeju Srema.

- Ovaj unikatni predmet na globalnom nivou se sastoji od deset kopči, materijal je zlato i drago kamenje, težina mu je oko kilogram i po, tako da je njegova vrijednost ogromna, prije svega, što je unikatan, i kao takav je suštinski je neprocjenjiv - rekao je direktor Muzeja Srema Andrija Popović.

Objasnio je da su Avari bili konjički narod koji se našao na našim prostorima tokom šestog i sedmog vijeka.

- Bila je to zapravo horda koju je predvodio istaknuti pojedinac, odnosno vojskovođa koji je nosio titulu kagana. Mi smatramo da zbog raskoši, ukrasa i velike vrijednosti pojasa, da je ovaj zlatni pripadao kaganu Bajanu Prvom, vojskovođi koji je pokorio slavni grad Sirmijum koji je šest vijekova bio na ovom prostoru. Za izradu je korišćena tehnika vizantijskih majstora - naveo je on.

Od 1992. godine, kada je avarski pojas predat Muzeju Srema, pa sve do danas, zbog neizvršene konzervacije i restauracije, ali i nepostojanja adekvatnih uslova za izlaganje, on je bio čuvan u trezoru i nikada nije izlagan.

Upravo zbog toga ova izložba predstavlja pravu senzaciju u naučnim i kulturnim krugovima i u široj javnosti, ne samo u Srbiji, već i na međunarodnoj sceni.

Inače, zlatni avarski pojas je pronađen 1992. godine u okolini Sremske Mitrovice (na tromeđi Čalme, Divoša i Bingule) – jedne od četiri nekadašnje prestonice moćnog Rimskog carstva.

Nekoliko sličnih nalaza, ali ne ovog kvaliteta izrade i raskošne inkrustacije, pronađeno je u okruženju, ali avarski pojas iz Mitrovice prednjači u značaju, raskoši ukrasa i ljepoti i predstavlja svjetski raritet.

Na osnovu dostupnih istorijskih izvora i poređenja sa sličnim nalazima, pojas je kao znamenje vlasti u Avarskom kaganatu, odnosno ne samo ukras garderobe, već i oznaka statusa vlasnika, bio dio protokolarne odežde značajnog vojskovođe, kneza ili samog avarskog vladara (kagana) i nošen je u posebnim, svečanim prilikama.

Avarski pojas je izložen u specijalno napravljenoj vitrini sa neprobojnim staklom i potrebnim mikroklimatskim uslovima, u posebno adaptiranom prostoru, uz visoke mjere bezbjednosti koje nalaže izlaganje kulturnog blaga prvog reda.