latinica  ћирилица
24/11/2023 |  17:14 ⇒ 20:10 | Autor: TANЈUG

Prvi izraelski taoci stigli u Egipat, Tajlanđani već u Izraelu, oslobođeno 39 Palestinaca

Prva grupa od 13 izraelskih talaca, koje je danas oslobodio Hamas, ušla je u Egipat preko prelaza Rafa.
Oslobađanje talaca iz Gaze (Foto:  EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Oslobađanje talaca iz Gaze (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Predstavnici egipatskih vlasti preuzeli su izraelske taoce od osoblja Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca na prelazu Rafa, javlja Bi-Bi-Si, pozivajući se na izvore u Kairu.

Taoci će biti odvezeni do egipatskog aerodroma Ariš, na sjeveru Sinaja, a odatle će ih Izraelci helikopterima prebaciti u jednu izraelsku vojnu bazu.

Pored toga, svih 12 tajlandskih talaca koje je Hamas prethodno oslobodio, stiglo je u Izrael i na putu su za bolnicu Asaf Harofeh, prenosi list "Haarec".

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je 39 palestinskih zatvorenika pušteno na slobodu u okviru dogovora Hamasa i Izraela o razmjeni zarobljenika.

Kako se navodi, među oslobođenim zatvorenicima su žene i maloljetna lica, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska bacila suzavac na Palestince koji čekaju oslobađanje zatvorenika

Izraelska vojska je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala Palestince ispred zatvora Ofer u Ramali koji čekaju dogovoreno oslobađanje zatvorenika.

Kako prenosi agencija Anadolija, pripadnici izraelske vojske rastjerali su okupljene Palestince koristeći suzavac i šok bombe, a Palestinci su odgovorili bacanjem kamenja na izraelske snage.

U okviru sporazuma o humanitarnoj pauzi, koji su postigli Hamas i Izrael, 39 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, uključujući 24 žene i 15 djece, premješteno je iz zatvora Damon i Megido u Izraelu u zatvor Ofer na Zapadnoj obali i očekuje se njihovo oslobađanje.

Prema sporazumu o četvorodnevnoj humanitarnoj pauzi u Gazi, ukupno 50 Izraelaca koje drži Hamas biće oslobođeno u zamjenu za 150 palestinskih zatočenika u izraelskim zatvorima.