latinica  ћирилица
24/11/2023 |  18:31 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Groznica "Crnog petka" - sniženja ili marketinški trik? (VIDEO)

Tzv. Crni petak ili praznik potrošača i ove godine napunio je vrećice i tržne centre, a ispraznio novčanike kupaca.
Crni petak (Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/ilustracija) -
Crni petak (Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/ilustracija)

Tradicionalno, na ovaj datum bilježe se ekstremno visoki prihodi, a ako se dan poznaje po jutru, prognoze i ove godine obećavaju. Popusti ili marketinški trik, kupci su podijeljenih mišljenja. Dok jedni pune korpe bez obzira na cijene, drugi ipak taktični u kupovini ovaj dan, kao i svaki u godini. Prepune radnje, postepeno pune i kase poslodavaca. Prve kolone kupaca pojavile su se već u jutarnjim časovima.

- Gužva je stvarno velika, nismo očekivali ovako rano, ljudi valjda idu ranije da prije završe - kaže voditelj poslovnice butika Branimir Zec.

Drugi voditelj poslovnice, Benjanim Šamić dodaje da je iz godine u godinu sve veća posjećenost, te da je promet znatno veći.

Potrošački trikovi marketing stručnjaka lako zamažu oči kupcima, upozoravaju iz Udruženja potrošača. Nerijetko, iako punih kesa, potrošači završe praznih džepova.

- Kupcima bih savjetovala da se dobro raspitaju za prethodnu cijenu da vide da li postoje takva sniženja zaista, a trgovcima bih preporučila da daju napismeno kroz katalog koje su to cijene snižene, koji period i za koliko snižene - kaže Snežana Šešlija iz Udruženje potrošača Toper, Doboj.

Tradicionalno visoki prihodi i očekivanja koja se vezuju uz ovaj takozvani praznik, dokaz su da pripadamo potrošačkom društvu. Nepregledne kolone i saobraćajne gužve nisu obeshrabrile kupce. Proizvod njihove potrošačke euforije računaće se danima.