latinica  ћирилица
24/11/2023 |  18:56 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

Kampanja "Budi sigma! Zaustavi/prijavi vršnjačko nasilje!" predstavljena banjalučkim osnovcima

Učenici Osnovne škole "Aleksa Šantić" upoznali su se sa pojmom vršnjačkog nasilja, načinu ispoljavanja nasilja među djecom i mladima, posljedicama koje ostavlja na žrtve nasilja i značaju blagovremenog otkrivanja i identifikovanja konfliktnih pojedica, kao i pojedinostima vezanim za nasilje na internetu i opasnostima sa kojima se mogu susresti djeca u digitalnom svijetu.
OŠ "Aleksa Šantić" - Kampanja "Budi sigma! Zaustavi/prijavi vršnjačko nasilje!" - Foto: RTRS
OŠ "Aleksa Šantić" - Kampanja "Budi sigma! Zaustavi/prijavi vršnjačko nasilje!"Foto: RTRS

Predavanje je održano u okviru kampanje MUP-a Republike Srpske "Budi sigma! Zaustavi/prijavi vršnjačko nasilje!", sa posebnim osvrtom na nasilje nad djecom u digitalnom dobu - digitalno nasilje.

U Srpskoj je za prethodnih 10 mjeseci registrovano čak 50 slučajeva vršnjačkog nasilja, najviše u školama. Alrmantan podatak je, da se taj broj iz godine u godinu povećava, poručuju iz PU Banjaluka.

Pomoćnik komandira Policijske stanice Lazarevo Miroslav Nedić upoznao je učenike o pojmu i načinima ispoljavanja nasilja među djecom i mladima, te posljedicama. On je posebno ukazao na značaj blagovremenog reagovanja s ciljem sprečavanja i otkrivanja vršnjačkog nasilja.

- Potrebno je da djeca i mladi budu hrabri i odgovorni, da ne ćute, već da reaguju i prijave ukoliko imaju neka saznanja ili prepoznaju da se u nekim slučajevima radilo o vršnjačkom nasilju ili su sami žrtve, da bi se adekvatno i na vrijeme reagovalo, da bi bili identifikovani konfliktni pojedinci, te blagovremeno spriječeno ili otkriveno vršnjačko nasilje - rekao je Nedić.

On je iznio podatak da je tokom prvih 10 mjeseci na području PU Lazarevo zabilježeno šest slučajeva vršnjačkog nasilja, dok su prošle godine prijavljena dva slučaja.

Od velikog je značaja da se mladi upoznaju sa posljedicama nasilja. Zbog toga će kampanja "Budi sigma, zaustavi i prijavi nasilje", biti sprovedena u svim školama na području Republike Srpske od 30. novembra.

- Činjenica je da su mladi i djeca najranjivija i najaktivnija grupa korisnika društvenih mreža i digitalnog svijeta. Zato je neophodno da realizujemo i preduzmemo više mjera i aktivnosti s ciljem prevencije i edukacije tih kategorija lica, kako bi ih podučili sa mogućim prijetnjama sa kojim se mogu susresti na internetu i društvenim mrežama - naglasio je Srđan Šodolović, šef odsjeka za visokotehnološki kriminal PU Banjaluka.

Napretkom savremene tehnologije i sajber nasilje je u porastu, a najranjivija i najrizičnija kategorija su djeca. Internet nasilje može poprimiti različite oblike, od uhođenja, vrijeđanja, prijatnji dijeljenja ličnih podataka...Upravo zbog toga su važne preventivne kampanje, da se edukuju i nastavnici i roditelji kako da prepoznaju sve oblike nasilja, i ohrabre djecu da nasilje prijave.

Poruka kampanje svim đacima je - ćutanje nikako nije rješenje, ističu policajci i apeluju na mlade da slučaj nasilja obavezno prijave.