latinica  ћирилица
24/11/2023 |  19:23 ⇒ 19:27 | Autor: SRNA

Vašington i Berlin "guraju" Kijev u pregovore

SAD i Njemačka tajno pokušavaju da prisile ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da pregovara sa Rusijom, piše list "Bild".
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Pozivajući se na neimenovane izvore list navodi da Vašington i Berlin smanjuju isporuke oružje u nadi da će Kijev shvatiti da ne može povratiti izgubljene teritorije.

List, takođe, ističe da Berlin i Vašington daju Kijevu količinu oružja dovoljnu samo da drže liniju, ali ne i da vrate izgubljene teritorije.

"Bild" navodi, pozivajući se na "Vladine krugove", da Njemačka sada pokušava da stavi Ukrajinu u "strateški dobru pregovaračku poziciju" radi eventualnih razgovora sa Rusijom. Ovaj stav dijele i SAD, ističe list.

Međutim, kako navodi "Bild", nijedna zemlja neće otvoreno gurati Kijev ka dijalogu. Umjesto toga, Vašington i Berlin navodno koriste kao svojevrsnu polugu svoju poziciju dva najvećih snabdjevača oružjem.

Plan je da se Ukrajini obezbijedi dovoljno naoružanja da zadrži trenutnu liniju fronta, ali ne i da napravi bilo kakav značajan prodor.

Izvor iz Vlade je rekao da se očekuje da će ovo navesti Zelenskog do zaključka da njegova zemlja ne može da pobijedi u vojnom smislu, već da treba da pregovara o miru sa Rusijom.

Takođe, list ističe da zapadne sile imaju "plan B", koji predviđa zamrzavanje neprijateljstava bez ikakvog formalnog mirovnog sporazuma između Moskve i Kijeva.