latinica  ћирилица
25/11/2023 |  10:37 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Borci izviždali Konakovića, Nikšića i Fortu uz pjesmu "Oj Kosovo, Kosovo"; Propao pokušaj proslave (FOTO/VIDEO)

Borci Vojske Republike Srpske izviždali su danas dolazak ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konakovića, premijera Federacije BiH i lidera SDP BiH, Nermina Nikšić, kao i Edina Fortu u prostorije SDP-a u Banjaluci.
Mirno okupljanje Boračke organizacije Banjaluka kao odgovor SDP-u - Foto: RTRS
Mirno okupljanje Boračke organizacije Banjaluka kao odgovor SDP-uFoto: RTRS

Oni došli u pratnji policije, a odmah po izlasku iz vozila, borci su počeli da zvižde. Konaković je ranije najavio šetnju Banjalukom, ali se njegov dolazak sveo samo na dolazak u prostorije SDP-a.

Borci su poručili da se u Srpskoj ne može slaviti nijedan praznik sem 9.januar, te zapjevali i pjesmu "Oj, Kosovo, Kosovo".

Konaković je kratko rekao da nisu došli da provociraju.

Nikšić je rekao da je Banjaluka dio BiH.

Boračka organizacija grada Banjaluka organizovala je mirno okupljanje da bi iskazala nezadovoljstvo i protivljenje ranije najavljenom dolasku članova SDP-a BiH u Banjaluku povodom obilježavanja dana ZAVNOBiH-a, odnosno tzv. Dana državnosti BiH, uprkos zabrani. Policijska uprava Banjaluka zabranila je SDP-u okupljanje radi ovog obilježavanja.

Nakon okupljanja ispred hotela Meriot, gdje je ranije bila najavljena, a potom otkazana svečana akademija, borci su se okupili ispred prostorija SDP-a, gdje su došli i Konaković, Nikšić i Forto.

Foto: RTRS

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić ponovio je da su se na miran i dostojanstven način okupili kao i da je okupljanje članova SDP-a BiH uvreda za sve žive borce Vojske Republike Srpske, ali još veća za poginule borce koji su dali svoje živote za stvaranje Srpske.

Foto: RTRS

- Ovo je prije svega vrijeđanje Republike Srpske, koja je nastala 9. januara i koja je međunarodno priznata potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Ostojić.

Foto: RTRS

Predsjednik organizacije Goran Rogić je istakao da ovo što se danas dešava u Banjaluci, prije nekog vremena dešavalo se u Derventi, u Kotor Varošu, pa da ne bi postala praksa, da ne bi provocirani i ponižavani, borci su odlučili da iskažu bunt.

On je dodao da niko nikome ne može da zabrani da dođe u grad, koji je otvoren za sve, ali ne i da na današnji dan dođe da provocira.