latinica  ћирилица
25/11/2023 |  12:19 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Dodik otvorio Mali dom u Palama, sjedište Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Stevan Medić danas su na Palama svečano otvorili renovirani Mali dom, sjedište Asocijacije u koji je uloženo 250.000 KM.
Dodik otvorio mali dom na Palama - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik otvorio mali dom na PalamaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

U renoviranje Malog doma uloženo je 250.000 KM koje je Vlada Republike Srpske donirala Palama, uz obavezu da opština uredi objekat.

Prizemlje je ustupljeno Asocijaciji, dok će prvi i drugi sprat koristiti opština i institucije Vlade Republike Srpske koje su ostale u Palama.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

U okviru svečanosti otvorena je i izložba dokumenata, fotografija i drugih eksponata iz perioda od 1991. do 1996. godine.

Narod koji ne poštuje svoju istoriju i svoje lidere iz prošlosti apsolutno ne zavređuje da se održi kao kolektiv, rekao je danas na Palama predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik, koji je na Palama svečano otvorio renovirani Mali dom, sjedište Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", istakao je da je otvaranje ovog doma doprinos tome, te napomenuo da su prvi počeci, odluke i prve ideje bile u toj zgradi, gdje je bilo ratno Predsjedništvo i komanda.

- Nismo dozvolili da ovo vrijeme uzme pod svoje već smo rehabilitovali, opremili i krenuli sa jednim važnim poslom, a to je da prikupimo svu arhivu vezano za te dane - rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Asocijacije.

Prema njegovim riječima, bez obzira koliko postojalo institucija koje se bave time, ukoliko to nije ljubav pojedinaca, veoma je teško da se očuva sjećanje na te događaje.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Pale su prijestonica Republike Srpske, gdje su u Malom domu stvarane prve ideje i donesene odluke prvog saziva Narodne skupštine, izjavio je načelnik opštine Boško Јugović i dodao da je to danas sjedište Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske".

Јugović je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što je današnjim dolaskom pokazao da su Pale bitno mjesto u stvaranju Republike Srpske.

On je istakao da su ovim okupljanjem pokazali jedinstvo u očuvanju Republike Srpske, oko iste ideje, ali i očuvanju kulture sjećanja.

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Stevan Medić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom otvorio renovirani Mali dom, istakao je da će Mali dom biti otvoren za sve dobronamjerne ljude koji će moći da pogledaju i izložbu dokumenata, fotografija i drugih eksponata iz perioda od 1991. do 1996. godine.

Otvaranju renoviranog Malog doma prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, stranaka, boračkih organizacija, poslanici prvog saziva i ministri prve tri Vlade, rukovodstva opštine i grada Istočno Sarajevo, predstavnici javnog i kulturnog života, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.