latinica  ћирилица
25/11/2023 |  12:55 ⇒ 15:09 | Autor: SRNA

Goganović: Tužilaštvo da ispita Helezove navode

Zamjenik ministar odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da još nema odgovora na pitanje čije oružane snage ilegalno borave na teritoriji BiH, te pozvao nadležne da što prije ispitaju ove navode i obavijeste o tome javnost jer je u tom slučaju narušen Ustav i suverenitet zemlje.
Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović) -
Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović)

- Bez odluke Predsjedništva BiH pripadnici oružanih snaga drugih država ne mogu boraviti na teritoriji BiH - rekao je Goganović reagujući na izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da u BiH već postoje neke snage za koje ne bi govorio čije su, a potpuno su dovoljne pored da Eufora osiguraju bezbjednost.

Prema Goganovićevim riječima, ako je tvrdnja Heleza instinita, onda je prisutno grubo rušenje Ustava BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma ali i suvereniteta BiH.

On je dodao da je ova izjava Heleza pala u sjenu pričom o navodnim ruskim kampovima na teritoriji Republike Srpske.

- Pozivam Tužilaštvo BiH da ispita ove navode i da se javnost obavijesti o tome da li su u pitanju dezinformacije i da li ministar odbrane u Savjetu ministara širi strah i paniku među građanima BiH, što je krivično djelo - naglasio je Goganović za Srnu.

Goganović je najavio da će uputiti dopis NATO štabu u Sarajevu, Euforu i asocijaciji vojnih atašea u BiH da dostave informacije o tome da li posjeduju saznanja da u BiH borave ilegalno pripadnici oružanih snaga drugih država i ako borave, koje su to države grubo narušile suverenitet BiH.

Helez je nedavno izjavio da u BiH imaju određene snage drugih država koje su, osim Eufora, dovoljne da obezbijede potpunu sigurnost i pomognu BiH da bude sigurna.

- Mogu poručiti građanima zato što znam koga imamo, šta imamo u BiH da budu mirni i spokojni, da nema nikakvih problema - rekao je Helez.