latinica  ћирилица
25/11/2023 |  13:48 | Autor: SRNA

Galijašević: Helez možda govori da su u BiH ušli Hamas, Al kaida, "Islamska država"

Izjava ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza o prisustvu dodatnih snaga koje su, pored Eufora, spremne da osiguraju bezbjednost u BiH veoma je ozbiljna jer možda govori da su u BiH kroz migrantski talas ušli Hamas, Al Kaida, Al Nusra i "Islamska država", ocijenio je stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević je naveo kako se Helezu od plastičnih kuglica i pištolja "er softa" priviđaju Rusi na tenkovima i avionima, ali da je drugo daleko ozbiljnije pitanje.

- Prva optužba je smiješna, ali je druga ozbiljna jer istovremeno optužuje Eufor da učestvuje u nezakonitom transferu nekih oružanih snaga sa Zapada ili su ovdje ušli Hamas, Al Kaida, Islamska država, Al Nusra preko migrantskog talasa - rekao je Galijašević Srni.

Prema njegovim riječima, to su jedina dva načina da uđu nekakve oružane snage u BiH i da sruše ustavni poredak i ulogu Eufora u implementaciji mirovnih aspekata Dejtonskog sporazuma.

Galijašević je podsjetio da Eufor tvrdi da je situacija stabilna i da su samo minimalna povećanja njihove brojnosti izvršena, a da Helez to u stvari demantuje.

On je upitao i zašto su ministru potrebne dodatne oružane snage, da li je to ministarstvo privatno i šta o tome znaju bezbjedosne agencije u BiH.

- Da li se Helez i dalje informišnje iz Izetbegovićeve tajne policije AID koja je raspuštena upravo napada na kule i Pentagon 11. septembra 2001. godine? Da li su AID i mudžahedini napravili neku novu vojsku i sada im kroz migrantski talas dolaze novi vojnici - upitao je Galijaševć i dodao da su sve to pitanja na koja treba da odgovori.

Helez je nedavno izjavio da u BiH imaju određene snage drugih država koje su, osim Eufora, dovoljne da obezbijede potpunu sigurnost i pomognu BiH da bude sigurna.

- Mogu poručiti građanima zato što znam koga imamo, šta imamo u BiH da budu mirni i spokojni, da nema nikakvih problema - rekao je Helez.