latinica  ћирилица
25/11/2023 |  14:46 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo: Dodik i Đokić pustili u rad rekonstruisanu i gasifikovanu kotlovnicu preduzeća "Toplana-INS" (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić u Istočnom Sarajevu svečano su pustili u rad rekonstruisanu i gasifikovanu kotlovnicu preduzeća "Toplana-INS", što je prvi uspješni projekat "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva vrijedan šest miliona KM.
Toplana Istočno Sarajevo - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Toplana Istočno SarajevoFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Osim Dodika i Đokića, svečanosti si prisustvovali gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Јovan Katić, te direktori "Sarajevo-gasa" Nedeljko Elek i Toplane u Istočnom Novom Sarajevu Dejan Berjan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je cilj da se ovaj kraj obuhvati gasifikacijom tako što će centralni i drugi gasovodi ići teritorijom Republike Srpske sve do Pala i Višegrada.

Nakon puštanja u rad rekonstruisane i gasifikovane kotlovnice preduzeća "Toplana-INS", Dodik je istakao da ovaj projekat ne bi bilo moguće provesti bez odluke Vlade Republike Srpske da kompaniju "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo otkupi od akcionara i da ta firma bude u stoodstotnom vlasništvu Srpske, odnosno, države.

- Sve je počelo onog trenutka kada smo odlučili da "Sarajevo-gas" otkupimo od akcionara koji su ovdje tavorili i držali ih potpuno neefikasnim - rekao je Dodik, podsjetivši da su neke prethodne vlade koje su vodili Mladen Ivanić i drugi prodali kompaniju stranim akcionarima koji ništa nisu uradili.

Energetska politika Republike Srpske usmjerena je na gasifikaciju Srpske i nastaviće reformu gasnog sektora, izjavio je resorni ministar Petar Đokić.

- Uvjeren sam da je gas energent budućnosti i da treba da se povežemo na gasne sisteme u regionu kako bismo osigurali dovoljne količine gasa za buduća vremena - rekao je Đokić, koji je sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom danas u Istočnom Sarajevu pustio u rad rekonstruisanu i gasifikovanu kotlovnicu preduzeća "Toplana-INS".

On je ocijenio značajnim to što su projektom restrukturisanja "Sarajevo-gasa" stvoreni preduslovi da se realizuje ovaj projekat.

Toplana Istočno Sarajevo (foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Direktor "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek izrazio je zadovoljstvo što je poslije 47 godina "Toplana-INS" priključena na gas i što obilježava početak projekta gasifikacije istoka Republike Srpske.

Elek je istakao da je veoma zadovoljan što je ova kompanija predvodila tim koji je realizovao rekonstrukciju i gasifikaciju kotlovnice toplane.

Riječ je o kotlovnici koja je radila na mazut, a stara je 47 godina.

Preduzeće "Toplana-INS" grije oko 900 stanova i 30 institucija i ustanova u Istočnom Sarajevu ili ukupno oko 70.000 metara kvadratnih.

Ova rekonstrukcija i gasifikacija je omogućila da osim prirodnog gasa, toplana osposobljena da koristi lož-ulje kao alternativno gorivo. Nakon rekonstrukcije, kotlovnica ima veći kapacitet i snagu od 20 megavata.

Direktor "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek i Berjan potpisali su 6. septembra ugovor o rekonstrukciji i gasifikaciji toplane, čija je vrijednost šest miliona KM.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.