latinica  ћирилица
25/11/2023 |  17:58 ⇒ 26/11/2023 | 07:28 | Autor: RTRS

Patrijarh u Foči: SPC u sabornosti snaži srpski narod da se odupre svim iskušenjima (FOTO/VIDEO)

Patrijarh Porifirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više vladika danas su razgovarali sa načelnikom opštine Foča, a obišli su i Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Vasilija Ostroškog. Svi u saglasju, posjeta i povod su istorijski, crkva u sabornosti snaži srpski narod da se odupre svim iskušenjima.
Patrijarh Porfirije u Foči (Foto: spc.rs) -
Patrijarh Porfirije u Foči (Foto: spc.rs)

Od početka šezdezetih godina prošlog vijeka ovo je peta posjeta srpskog prvojerarha Foči. U susretu sa rukovodstvom opštine Foča, njegova svetost je istakao da je veliki blagoslov i radost gdje god da idemo, gdje živi pravoslavni srpski narod. Ipak, ova posjeta ima svojevrsnu posebnost.

- Poseban blagoslov je kada dolazimo u Republiku Srpsku i BiH, jer rijetko gdje nailazimo na jednostavan otvoren odnos ljubavi i vjere kako kada dolazimo ovdje - istakao je patrijarh Porfirije.

Veliko osvećenje Svetosavskog hrama u Foči je ispunjenje viševjekovne želje pravoslavnog življa da u centru grada podignu bogomolju.

Patrijarh u Foči (foto: RTRS)

- Istorijski je događaj da će biti osveštan ovaj hram koji je najveći u BiH i šire - rekao je načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

Patrijarhov blagoslov, studentima i profesorima Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog.

Posebna je povezanost Svetosavskog hrama u Foči i fakulteta koji je jedan od tri visokoškolske ustanove, pored onih u Beogradu i Libertvilu.

Patrijarh Porfirije u Foči (Foto: spc.rs)

- Ta crkva nije samo gradski hram nego i mjesto gdje naši studenti stiču praksu - naveo je dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog u Foči protojerej-stavrofor Vladislav Topalović.

Izgradnju Svetosavskog hrama u Foči koja je počela prije sedamnaest godina, uz vjerni narod značajnim novcem pomogli su Opština Foča i institucije Republike Srpske.