latinica  ћирилица
25/11/2023 |  19:15 ⇒ 26/11/2023 | 07:28 | Autor: RTRS

Propala provokacija - Konaković, Nikšić i Forto htjeli u Banjaluci da slave nepostojeći praznik, borci Srpske ih izviždali (VIDEO)

Federacija BiH danas obilježava takozvani "dan državnosti", Republika Srpska ne priznaje ovaj datum. Oni koji danas slave, podsjećaju iz Srpske, srušili su tekovine BiH stvorene ZAVNOBiH-om, referendumom o nezavisnosti 1. marta 1992. godine. Uprkos ovome, ali i odluci MUP-a Srpske da SDP-u zabrani javne skupove u Banjaluci i Mrkonjić Gradu povodom ovog dana, lideri stranaka "trojke" došli su u Banjaluku. Protivljenje su iskazali srpski borci koji su se mirno okupili ispred prostorija SDP-a, a dolazak lidera Trojke ispratili su zvižducima.
Mirno okupljanje Boračke organizacije Banjaluka kao odgovor SDP-u - Foto: RTRS
Mirno okupljanje Boračke organizacije Banjaluka kao odgovor SDP-uFoto: RTRS

Srpski borci u zvižducima dočekali u Banjaluci Elmedina Konakovića, Nermina Nikšića i Edina Fortu. Kažu da je dolazak lidera Trojke u Banjaluku na tzv. "dan državnosti BiH" provokacija.

Mirni protest obezbjeđivali su pripadnici MUP-a. No, pojedini federalni mediji prenijeli su da je Trojka napadnuta u Banjaluci. Nikakvih napada nije bilo, ali jeste nervoze lidera SDP-a Nermina Nikšića. Za razliku od Konakovića, izbjegao je odgovoriti na pitanje da li je u Republiku Srpsku došao da provocira. Ali su ga pitanja novinara vidno uznemirila.

- Meni je žao što je ove ljude neko prevario, oni su izgubili u Drugom svjetskom ratu, partizani su porazili četnike. Banjaluka je BiH, nije Srbija, žao mi je što ste prevareni - rekao je Nikšić.

Konaković je po izlasku iz prostorija rekao novinarima da nije došao u Banjaluku da provocira.

Konaković je naveo da je ovo jedan od najljepših gradova u BiH i da nema razloga da bilo ko bude nesretan ili nezadovoljan njihovim dolaskom.

Nezadovoljni su borci jer kažu da su upravo Bošnjaci koji proslavljaju 25. novembar, srušili tekovine BiH uspostavljene Zavnobih-om kada su referendumom, 1. marta 1992. odlučili da BiH istupi iz Јugoslavije. Mimo volje Srba, otvarajući vrata za ratni sukob unutar BiH.

- Priča o ZAVNOBiH je priča koja nema utemeljenje. Država u kojoj smo nekad živjeli, za koju je srpski narod dao najveće žrtve i koji je samo srpski narod htio da sačuva više ne postoji. Ne postoji njihovim postupcima, postupcima međunarodne zajednice, oni su organizovali referendum 1. marta 1992. godine i uništili tu državu, htjeli su da stvore unitarnu BiH, žrtvovali su mir za tu ideju - rekao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

- Ovo je čista provokacija pogotovo praznik koji oni žele da obilježavaju, državu u kojoj smo mi jedini Srbi htjeli da ostanemo da živimo, oni su je razgradili kroz rat i ostalo i sada bi htjeli da poštuju taj praznik - dodao je predsjednik Gradske boračke ogranizacije Banjaluka Goran Rogić.

Na nivou BiH nema zakona o obilježavanju Dana državnosti BiH i Srpska ga ne proslavlja, naglašava predsjednik Srpske Milorad Dodik. Nikšiću poručuje da Srbi neće prihvatiti muslimansku priču o bosanskim Srbima i svoj identitet utopiti u građansku BiH.

- Nema ZAVNOBiH-a bez Avnoja niti BiH bez dejtonskog ustava. Ova BiH je za nas neprihvatljiva, za nas je prihvatljiva dejtonska BiH. Ne možete da nametnete praznik koji ne postoji, nema nijedan zajednički praznik u BiH osim Nove godine - naveo je Dodik.

Dio sarajevskog plana da se 25. novembar nametne kao datum koji bi navodno trebalo da ukazuje na zajedništvo u BiH, čini se postale su i dio sinhronizovane provokacije. Uz Banjaluku, predstavnici Naše stranke otišli su i u Mrkonjić Grad. Zbog ranije zabrane MUP-a, policijski službenici nisu im dozvolili polaganje cvijeća ispred muzeja ZAVNOBIH-a.

- Žao nam je što to nismo uradili, procjenjujemo da za tim nije bilo nikakve potrebe - rekao je poslanik u Parlamentu Federacije BiH Dragan Mioković.

U Federaciji se ovaj datum praznuje kao, kako kažu, obnova državnosti BiH. Denis Bećirović istovremeno slavi dan kada je, prema njegovim riječima, osujećena namjera stvaranja velike Srbije.

- Da nije pobijedila ideja ZAVNOBiH-a, ideja cjelovite BiH, ideja ravnopravnosti svih građana i naroda pobijedila bi četnička koncepcija koja je predviđala stvaranje velike Srbije. Na svu sreću, zahvaljujući antifašistima BiH je obnovila svoju državnost - izjavio je Bećirović.

- Danu koji jeste Dan državnosti BiH i koji je jako važan kada govorimo u odnosu prema fašizmu, odnosno antifašističkoj borbi svih naroda u BiH koji su odabrali pravu istorijsku stranu i tada a i danas - dodao je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Zvaničnicima koji su joj čestitali tzv. Dan državnosti BiH srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović odgovorila je da čestitke ne prihvata jer Republika Srpska ne priznaje taj praznik.

- Kao što ste možda već upoznati, BiH nije usvojila jedinstveni zakon o praznicima. Umjesto toga, praznici se određuju i obilježavaju na osnovu zakona koje su propisali odgovarajući entiteti, Republika Srpska i FBiH, kao i Brčko Distrikt. Ovaj jedinstveni pristup rezultira različitim praznicima koji su primjenjivi na različitim teritorijama unutar naše zemlje, rijetko se poklapajući na nivou cijele zemlje - rekla je Cvijanović.

Iz Srpske Sarajevu lekcija iz istorije. Podsjećaju ih da BiH kao države nema ni prije ni poslije datuma koji proslavljaju, pa je, kažu, apsurdna priča o obnovi državnosti, ali i priča o tzv. Danu državnosti.