latinica  ћирилица
26/11/2023 |  11:18 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Kako je izgledao život u začetku: U Trebinju izložba grafika "Fosilizacija" (VIDEO)

U Kulturnom Centru Trebinje predstavljena je izložba digitalnih grafika "Fosilizacija" koje potpisuje grafičar i fotograf Branimir Karanović. Izložba predstavlja kombinaciju prošlosti i sadašnjosti, odnosno, kako kaže autor, prastarog i modernog.
Trebinje - Izložba "Fosilizacija" (Foto: Kulturni centar Trebinje) -
Trebinje - Izložba "Fosilizacija" (Foto: Kulturni centar Trebinje)

Na dva komparativna kvadrata svake grafike prikazani su arheološki i paleontološki ostaci koji predstavljaju jednu vrstu paralele dva različita predmeta ili objekta koja, iako ih dijeli dug vremenski period, i danas predstavljju cjelinu. Na osnovu izloženih motiva posjetioci mogu zaključiti kako je hiljadama godina unazad, možda i prije ljudi, izgledao život u začetku.

Želja autora je da posjetioci pri susretu sa njegovim djelima povežu umjetnost, nauku o prošlosti i sadašnjosti, filozofiju i biologiju. Nakon toga i da se dođe do misli i pitanja o samom opstanku.

Izložba obuhvata ciklus "Dva kvadrata", koji je stvarao posljednjih sedam-osam godina.

- Ta dva kvadrata predstavljaju jednu vrstu paralele dva različita predmeta, objekta ili pojma koji su međusobno udaljeni nekada hiljadama godina, a u suštini predstavljaju jednu cjelinu. Što se tiče naziva izložbe "Fosilizacija", znamo da su fosili nastajali hiljadama godina, u slojevima krečnjaka se okamenili i sve to mi danas otkrivamo i na osnovu njih saznajemo kako je izgledao život u prošlosti. Јa volim arheologiju i fosile sam poredio sa današnjim predmetima, bilo da su to banalni predmeti svakodnevne upotrebe ili umjetnički predmeti i bez obzira na protok toliko godina, neke stvari ostaju iste. Izobilje je asocijacija koje se javljaju u promatranju tih predmeta - pojasnio je Karanović.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja, naveo je da je "poruka ove izložbe da kvalitetne temelje iz prošlosti nadograđujemo, kako bismo budućim generacijama ostavili prave smjernice kako da stvaraju".

Za sve posjetioce Kulturnog centra Trebinje izložba će biti otvorena u narednih desetak dana.