latinica  ћирилица
26/11/2023 |  13:28 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Snijeg paralisao dio Srbije; Evakuisani putnici iz zavijanog autobusa kod Vranja (FOTO)

Snijeg je paralisao dio Srbije. Vanredno je u nekoliko opština. Vatrogasci su iz zavijanog autobusa na putnom pravcu Vranje – Kriva Feja evakuisali građane. U ivanjičkom kraju iz snijega su spasene četiri osobe. Mnoga sela od sinoć nemaju struju.
Evakuacija zavijanog autobusa (Foto: Instagram/MUP Srbije) -
Evakuacija zavijanog autobusa (Foto: Instagram/MUP Srbije)

Vatrogasci su iz zavijanog autobusa na putnom pravcu Vranje – Kriva Feja, kod mjesta Sokolovac, evakuisali građane.
Akcija je trajala cijelu noć, a spasene su 24 osobe. U Vranjskoj Banji proglašena je vanredna situacija. Neprohodni su putevi i odsječena sela.

Vatrogasci su iz zavijanog automobila u mestu Dobri Do evakuisali dvije osobe, a ivanjički putari dva mještana iz sela. Na teritoriji Ivanjice putevi se zavijani, a mnoga domaćinstva ostala bez struje i telefonskog signala.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srbije (@mupsrbije)

- Svake godine je ovako. Ovo je tek prvi snijeg, a već je kolaps. Ne znam kako ćemo prezimiti zimu kad nam je struja najveći problem. Ovde ima puno djece, ali i bolesnih starijih ljudi. Ovo je 21. vijek, mi živimo ovako, a tek počinje zima - kaće Zorica Cvetković mještanin Maskova.

Snijeg je na Goliji i Goču naparavio i do 40 centimetara snježnog pokrivača. Snijeg u višim predjelima dostiže i preko jednog metra. Problem su i jaki vjetrovi koji nanose smetove. Јake padavine i u zlatiborskom i dragačevskom okrugu.

foto:TANJUG/ Aleksandar Nićiforović/ bg

- Situacija u našoj opštini je prilično teška. U posljednjih 48 sati smo u dva navrata imali obilne snježne padavine, koje su prouzrokovale štetu prije svega na dalekovodnoj mreži i određeni dijelovi opštine i grada nemaju struju, dok su putevi na lokalu zavijani - kaže Munib Mujagić predsjednik opštine Sjenica.

foto:TANJUG/ Aleksandar Nićiforović/ bg

Hiljade domaćinstava je bez struje. Putari otežano čiste puteve zbog jakog vjetra. .Meteorolozi kažu da narednih dana očekujemo temperaturne oscilacije, ali da ovako obilnih snježnih padavina neće biti naredne sedmice.

Snijeg i jaka mećava zahvatile su danas Rumuniji i Moldaviji, zatvoreni su putevi, a nekoliko osoba je poginulo.