latinica  ћирилица
26/11/2023 |  16:14 ⇒ 27/11/2023 | 07:28 | Autor: RTRS

Dodik i patrijarh Porfirije posjetili Medicinski fakultet; Studenti da preuzmu veću odgovornost (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa patrijarhom srpskim Porfirijem posjetio je i Medicinski fakultet u Foči. Studentima je poručio da će vlast Srpske obezbijediti dobre uslove za učenje i rad , a na njima je da preuzmu veću društvenu odgovornost. Uskoro bi trebalo da počne i izgradnja još jednog bloka Studentskog doma u Foči za šta je Vlada Srpske obezbijedila novčana sredstva.
Dodik i patrijarh Porfirije posjetili Medicinski fakultet u Foči - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik i patrijarh Porfirije posjetili Medicinski fakultet u FočiFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Studenti Medicinskog fakulteta u Foči a uskoro i budući ljekari počastvovani su posjetom patrijarha srpskog Porfirija i predsjednika Dodika. Duhovnom posjetom i podrškom krunisali su kažu, ovogodišnji jubilej, tri decencije postojanja i rada ovog fakulteta.

- Velika je čast da smo bili u prilici da budemo domaćini. Čuli smo jako važne riječi za nas da se molitvom borimo za zdravo tijelo, da budemo u sinergiji duhovnoj i tjelesnoj, kao i da radimo na sebi - rekao je Nemanja Mitrović predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta Foča.

Foča je poseban grad po tome što je sjedište dva fakulteta, Bogoslovskog i Medicinskog, koji pripremaju buduće kadrove da brinu o zdravlju duše i tijela, kaže patrijarh srpski Porfirije. Nakon obilaska Medicinskog fakulteta studentima je poručio da se mole za zdrav duh i tijelo.

- Oni koji vode Republiku Srpsku kao rijetko kada u istoriji srpskog naroda brinu o njegovoj duhovnosti, da nema mjesta gdje nisu učestvovali u izgradnji hramova i da poslije Nemanjića ne zna da li postoji period u kojem je toliko svetinja - poručio je patrijarh Porfirije. 

Studentima je podršku pružio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Obilazeći fakultet istakao je da je ponosan što je bio poslanik u Narodnoj skupštini Srpske koja je prije 30 godina donijela odluku da u Foči bude formiran Medicinski fakultet. Studentima je zaželio uspjeh i poručio da osim uže specijalizacije za koju se školuju treba da budu i društveno odgovorni.

- Želim vam uspješno školovanje,uspješne živote i karijere. Naravno školujete se za jedan od najplemenitijih poslova i ovo što je Njegova svetost rekla molitva, posvećenost i borba za ljude i društvo jer samim tim što se školujete morate da preuzmete i širu odgovornost - rekao je Dodik.

 

Ovo je jedna jako važna posjeta, duhovna i svaka druga podrška i osnaženje da nastavimo ovim putem kojim smo i krenuli, rekao je Dejan Bokonjić dekan Medicinskog fakulteta Foča.

- Nastavićemo da napredujemo i budemo temelj razvoja univerziteta i ove lokalne zajednice, ali ćemo se i pobrinuti da među nama ostane jedinstvo i da brinemo jedni o drugima - dodao je on.

Na Medicinskom fakultet u Foči studira 2.200 studenata od čega 330 iz inistranstva. Republika Srpska će i u narednom periodu nastaviti da podržava ovaj grad ali i visokoškolske ustanove,a dokaz je i početak izgradnje još jednog bloka za studenski smještaj.