latinica  ћирилица
27/11/2023 |  12:14 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Graorac: Proces traženja nestalih Srba u zastoju, odgovoran Institut za nestala lica BiH

Predsjednica Repubičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je danas da je proces traženja nestalih Srba u zastoju, a da najveću odgovornost snosi Institut za nestala lica BiH, koji je formiran 2008. godine.
Isidora Graorac - Foto: Ustupljena fotografija
Isidora GraoracFoto: Ustupljena fotografija

Nakon sastanka predstavnika Udruženja sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem u Banjaluci, Graorčeva je ocijenila da je poražavajući podatak da je u proteklih 15 godina pronađeno i identifikovano 59 lica srpske nacionalnosti.

- Nešto se mora pod hitno rješavati po ovom pitanju - izjavila je Graorčeva.

Prema njenim riječima, treba nastojati da se ovaj proces vrati na entitetski nivo u prvoj varijanti u pogledu identifikacije 570 posmrtnih ostataka koji se nalaze u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj.

Ona je rekla da je na sastanku bilo govora o stambenom zbrinjavanju, zapošljavanju djece poginulih boraca, socijalno-materijalnim pravima ovih kategorija i finansiranju rada ove organizacije.

Graorčeva je rekla da su od premijera Viškovića dobili uvjeravanja da će biti realizovan Program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida iz 2019. godine, te da će u budžetu za iduću godinu biti planirana dodjela nepovratnih novčanih sredstva za rješavanje stambenog pitanja.

Kada je riječ o zapošljavanju djece poginulih boraca koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, Graorčeva je rekla da treba pregledati spisak koji se nalazi na Zavodu u smislu da li su to lica koja aktivno traže posao i da li postoji mogućnost prekvalifikacija.