latinica  ћирилица
27/11/2023 |  12:22 ⇒ 19:55 | Autor: TANЈUG

Gradi se brza saobraćajnica Slepčević-Badovinci; Srpska će biti još bolje saobraćajno povezana sa Srbijom (VIDEO)

Počela gradnja brze saobraćajnice Slepčević - Badovinci kod Šapca. Dionica je duga 15,3 kilometra i nastavak je brze saobraćajnice od Šapca do Loznice.
Izgradnja obilaznice Ruma–Šabac–Loznica (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Izgradnja obilaznice Ruma–Šabac–Loznica (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

Od Bogatića do granice sa BiH - predviđeno je pet mostova koji će premostiti lokalne puteve, manje vodotokove i kanale, kao i četiri raskrsnice sa kružnim tokom i četiri trake.

Saobraćajnica na ovoj dionici obuhvata katastarske parcele Dublje, Klenje i Badovinci na teritoriji opštine Bogatić i Zmijnjak na teritoriji grada Šapca.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da je riječ o izuzetno važnoj dionici, koja Srbiju dodatno povezuje sa Republikom Srpskom.

Vučić je poručio da Srem i Mačva dobijaju važne komunikacije.

- Ovdje će pet mostova da bude. Ovo mnogo znači za Slepčeviće, Duvanište, Badovince… Uspijevamo da se povežemo prije svega sa Semberijom. To će za dvije ili tri godine izgledati: Bjeljina-Beograd za sat i pet minuta. Nadam se da ćemo i te granične prelaze uspjeti što šire da otvorimo u skladu sa Otvorenim Balkanom i da se ljudi brže kreću - rekao je Vučić.

Biće omogućena brzina kretanja od 100 kilometara na čas sa poprečnim profilom od dvije fizički odvojene kolovozne trake, sa dvije saobraćajne trake.

Izgradnja državnog puta Slepčević - granični prelaz Badovinci direktno će doprinijeti bržem razvoju obuhvaćenog dijela regiona zapadne Srbije i jedinica lokalne samouprave koje se neposredno vezuju za ovaj koridor, u prvom redu njihovoj saobraćajnoj i privrednoj integraciji sa koridorom 10 i mrežom auto-puteva u Srbiji.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić potpisao je prije dve nedjelje ugovor za izgradnju ove saobraćajnice.

- Ova saobraćajnica, dužine 15,3 kilometra, nastavak je brze saobraćajnice od Šapca do Loznice koja se gradi i biće završena do kraja naredne godine. Tako ćemo brzim saobraćajnicama povezati dva granična prelaza između Srbije i BiH - Šepak i Pavlovića most - rekao je Vesić ranije i dodao da će BiH i Republika Srpska biti još bolje saobraćajno povezane sa Srbijom.

On je tada naveo i da je potpisan ugovor sa azerbejdžanskm kompanijom "Azvirt", koja će raditi sa srpskim partnerima.

U okviru ovog projekta 14. oktobra ove godine pušten je u saobraćaj auto-put od Rume do Šapca sa mostom preko reke Save, u dužini od 24,6 kilometara.

Pored predsjednika, prisustvovali su i predstavnici azerbejdžanske kompanije "Azvirt", direktor ЈP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.