latinica  ћирилица
27/11/2023 |  13:35 ⇒ 13:36 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Kako Amerika rješava "egzistencijalne prijetnje" - primjer je Јugoslavija

Rusija je još od 2007. godine, od Minhenske konferencije, a konkretnije nakon državnog udara u Ukrajini 2014. godine, upozoravala da neće trpjeti haos na svojim granicama koje izazivaju SAD, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na forumu "Primakovska čitanja".
Sergej Lavrov (Foto. EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO) -
Sergej Lavrov (Foto. EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO)

Kada se Amerikancima 2003. godine učinilo da je u Iraku izgrađen neki atomski reaktor za pravljenje "prljave bombe", Lavrov je postavio pitanje: "Јesu li oni nekoga upozoravali osam godina? Ne, samo su ujutru ustali, rekli: SB UN ne želite (da odobrite intervenciju), mi ćemo bez vas. I gdje je sada taj Irak?".

- Јugoslavija, "egzistencijalna prijetnja" za SAD, udaljena je 10.000 milja preko okeana. Bez upozorenja (su pokrenuli intervenciju): mi smo tako odlučili i krenuli. To je problem zapadnog mentaliteta, zapadnih instikata - rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je podsjetio na to, kako su Raka u Siriji i Mosul u Iraku zbrisani sa lica zemlje nakon američke intervencije.

Osvrnuo se i na prijetnje kod granica SAD: iz Meksika im prijete izbjeglice zbog čega dižu zid, dok su se u Kanadi pojavile neke super svinje koje svima dosađuju.