latinica  ћирилица
27/11/2023 |  15:51 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Biće nastavljena ulaganja u statistiku kao važnu oblast (VIDEO)

"Statistika novog doba" naziv je konferencije koja je u Banjaluci okupila institucije koje se bave statistikom iz cijelog regiona. Organizator konferencije, Republički zavod za statistiku, namjerava da ovakvim događajima svake godine javnosti približi važnost statistike kao nauke."
Statistika novog doba - Foto: RTRS
Statistika novog dobaFoto: RTRS

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović najavila je danas da će biti nastavljeno ulaganje u statistiku kao veoma važnu oblast kako bi mogla davati konkretne i tačne podatke na osnovu kojih se projektuje razvoj u narednom periodu.

Ona je naglasila da su statistički podaci veoma važni, jer se na osnovu njih prave i ekonomska politika i budžet za naredni period.

- U suštini, sva politika vezana za privredu usmjerava se prema tome šta statistički podaci pokazuju i onda se dobije dobar rezultat - rekla je Vidovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo radom Republičkog zavoda za statistiku koji sada ima dobre uslove i koji je, prema njenom mišljenju, napravio iskorak u odnosu na okruženje.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Darko Milunović rekao je da je cilj ove konferencije da se statistika približi javnosti i da se pokaže da je ovaj zavod servis svih građana, a statistika alat koji služi korisnicima da donose kvalitetne poslovne odluke kojima rješavaju svoje realne probleme.

- Naš koncept je da prikažemo statistiku na zanimljiv način, mimo svih stereotipa kojima se ona često objašnjava - naveo je Milunović.