latinica  ћирилица
27/11/2023 |  15:53 ⇒ 15:55 | Autor: RTRS

Garantni fond: Podrška kreditiranju malih poljoprivrednih proizvođača

Garantni fond Republike Srpske predlaže uspostavljanje garantne linije kojom bi se podržavalo kreditiranje malih poljoprivrednih proizvođača, a za koju bi Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj dao kontragaranciju ovom fondu.
Garantni fond Republike Srpske - Foto: RTRS
Garantni fond Republike SrpskeFoto: RTRS

- Uz kontragaranciju, Garantni fond bi mogao da garancijom obezbjeđuje i do 70 odsto kredita, čime bi se rizik kod banaka značajno smanjio, a spremnost za kreditiranje povećala - saopšteno je iz ovog fonda nakon sastanka ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Save Minića i vršioca dužnosti direktora Garantnog fonda Nevena Bućana.

Koliki je multiplikator kod ovakvog vida finansiranja govori činjenica da bi uz jedan milion KM IFAD kontragarancije, Garantni fond mogao garantovati i do pet miliona KM kredita poljoprivrednim proizvođačima.

- Ovakva linija bi mogla odmah da se uvede, obzirom da Garantni fond posjeduje svo neophodno znanje, iskustvo i tehničke mogućnosti - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da Garantni fond Republike Srpske nema nikakve prepreke da se uključi u projekat IFAD-a za finansiranje privatnih preduzeća koja dalje kreditiraju svoje kooperante - male farmere, jer takve garantne linije Garantni fond već ima u svom portfelju.

Minić je izrazio spremnost resornog ministarstva za proširenje saradnje sa Garantnim fondom i IFAD-om.

Pruživši podršku prjedlozima Garantnog fonda, Minić je predložio održavanje sastanka i konsultacija sa svojim pomoćnicima, te sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, nakon čega bi bile kreirane adekvatne garantno-kreditne linije za pomoć u prevazilaženju aktuelnih problema u poljoprivredi.

U saopštenju se podsjeća da je u svjetlu prethodno održanih konsultacija sa predstavnicima IFAD-a, Garantni fond Republike Srpske osmislio i predložio nove inovativne vidove saradnje, a sve u skladu sa Zakonom o Garantnom fondu i direktivama IFAD 13.