latinica  ћирилица
27/11/2023 |  22:27 ⇒ 28/11/2023 | 09:57 | Autor: RTRS

Ski-pas Јahorine važi od Slovenije do Sjeverne Makedonije

Olimpijski centar "Јahorina" i Skijalište "Mavrovo" u Sjevernoj Makedoniji potpisali su danas sporazum o saradnji, što je ključni korak ka formiranju jedinstvenog ski-pasa.
Јahorina - Foto: RTRS
ЈahorinaFoto: RTRS

Direktor Olimpijskog centra "Јahorina" Dejan Ljevnaić istakao je da se potpisivanjem ovog sporazuma jača povezanost među skijaškim destinacijama na ovom području, saopšteno je iz ovog centra.

- U globalnom kontekstu izazova, istakli smo važnost zajedničkog rada, deljenja resursa i iskustava. Verujemo da regionalna saradnja igra ključnu ulogu u očuvanju i unapređenju skijaške kulture. Kada se svi ovi parametri spoje, uspešnost poslovanja je zagarantovana - naglasio je Ljevnaić.

On je dodao da vjeruje da se ovim ključnim koracima otvaraju vrata novim ambicioznim ciljevima, uključujući i mogućnost ponovnog dovođenja Olimpijskih igara u region.

- Formiranje jedinstvenog ski-pasa koji važi od Slovenije do Sjeverne Makedonije predstavlja značajan korak ka integraciji naših skijaških destinacija i pruža jedinstveno iskustvo ljubiteljima zimskih sportova. Ovim povezivanjem ne samo da omogućavamo skijašima širom regiona da lako pristupe različitim skijalištima, već i stvaramo snažan savez koji ima potencijal da privuče pažnju svetskog sportskog zbivanja - rekao je Ljevnaić.

Direktor Skijališta "Mavrovo" Ognjen Ciganski izrazio je zadovoljstvo posjetom direktora Olimpijskog centra "Јahorina", naglašavajući da sada ima pouzdanog partnera i podršku u ovom ambicioznom projektu sa ciljem stvaranja atraktivne skijaške destinacije koja će privući što više turista i doprinijeti značajnom porastu turizma u Sjevernoj Makedoniji.

- Slijedimo primjer Јahorine i prepoznajemo važnost zajedničkih napora u stvaranju jedinstvenog skijaškog iskustva na širem području. Kroz ovu saradnju, Mavrovo teži da postane nezaobilazna destinacija za ljubitelje zimskih sportova, nudeći bogato iskustvo skijanja i gostoprimstva - rekao je Ciganski.

Osim predstavnika skijališta Kruševo i Popova Šapka, današnjoj svečanosti prisustvovao je i ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji Dragan Јaćimović.

Јaćimović je istakao prijateljske odnose između BiH i Sjeverne Makedonije, naglašavajući da direktan let Sarajevo - Skoplje dodatno učvršćuje veze i olakšava turistima da dožive bogatstvo obje zemlje.

Iz Olimpijskog centra "Јahorina" navode da ovaj događaj potvrđuje snažnu međunarodnu saradnju i podršku usmjerenu ka očuvanju skijaškog nasljeđa na ovom području.

Olimpijski centar "Јahorina" nedavno je obnovio sporazum o saradnji sa Skijalištima Crne Gore, kao i skijalištima Slovenije i Rumunije. Isti model planira da primijeni i na skijalištu "Igrišta", čije otvaranje je planirano krajem decembra.

- Očekujemo da će novouspostavljeni let između Skoplja i Sarajeva značajno doprinijeti povećanju priliva turista u oba ski-centra - Mavrovo i Јahorina, a planirani raspored letova ponedjeljkom, srijedom i petkom, pruža idealnu fleksibilnost posjetiocima koji žele da uživaju u zimskim čarolijama ovih prelijepih destinacija - navodi se u saopštenju.