latinica  ћирилица
28/11/2023 |  08:56 | Autor: TANЈUG

Kim pregledao satelitske snimke Bijele kuće i Pentagona

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un primio je izvještaj koji uključuje fotografije Bijele kuće, Pentagona i američkih nosača aviona u pomorskoj bazi Norfolk, koje je snimio nedavno lansirani izviđački satelit, objavila je danas sjevernokorejska agencija KCNA.
Kim DŽong Un (Foto: EPA-EFE/KCNA) -
Kim DŽong Un (Foto: EPA-EFE/KCNA)

Kako je navedeno, Kim je pregledao i satelitske fotografije Rima snimljene 25. novembra i vazdušne baze Anderson snimljene iznad Guama na Pacifiku. On je takođe pregledao satelitske fotografije američkog brodogradilišta i vazdušne baze u Norfolku i Njuportu, gdje su primijećena ukupno četiri nosača aviona na nuklearni pogon i jedan britanski nosač aviona, navodi KCNA.

Izražavajući veliko zadovoljstvo zbog uspješnih priprema za rad izviđačkog satelita “Maliđong-1“ prije početka njegove zvanične misije, Kim je visoko ocijenio rad Kontrolnog centra Nacionalne administracije za vazduhoplovnu tehnologiju (NATA).

Sjeverna Koreja je prošle nedjelje uspješno lansirala svoj prvi izviđački satelit, za koji je rekla da je kreiran za praćenje vojnih kretanja SAD i Јužne Koreje.

Sjedinjene Države i Јužna Koreja osudile su lansiranje satelita Pjongjanga kao kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o zabrani bilo kakvog korišćenja balističke tehnologije.