latinica  ћирилица
28/11/2023 |  09:29 ⇒ 11:02 | Autor: Agencije

Sofija dozvolila prelet aviona Sergeja Lavrova

Ministarski savjet OEBS-a počinje u četvrtak u Skoplju. Ambasada Rusije u Bugarskoj potvrdila da je Sofija dozvolila da avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova preleti bugarski vazdušni prostor. Prethodno je i makedonska vlada odobrila dolazak ruskog diplomate.
Sergej Lavrov (foto: t.me/MID_Russia) - Foto: RTRS
Sergej Lavrov (foto: t.me/MID_Russia)Foto: RTRS

Ambasada Rusije u Bugarskoj je saopštila da su bugarske vlasti dozvolile da avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova preleti bugarski vazdušni prostor.

- Da, potvrđujemo - rečeno je iz ruske ambasade za agenciju RIA na pitanje o tome da li je tačno da je Bugarska dozvolila prelet aviona šefa ruske diplomatije.

Dozvolom Bugarske da avion ruskog ministra spoljnih poslova preleti vazdužni prostor te zemlje otklonjena je i posljednja nepoznanica uoči 30. Ministarskog savjeta OEBS-a u Skoplju na kom će šefovi diplomatije 57 zemalja razgovarati o bezbjednosnoj situaciji.

Portparol Evropske unije Peter Stano ranije je izjavio da dozvola za prelet aviona ruskog ministarstva spoljnih poslova ne predstavlja kršenje antiruskih sankcija.

Ministarski savjet OEBS-a trajaće od 30. novembra do 1. decembra na zahtjev predsjedavajućeg OEBS-a i ministra spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija.