latinica  ћирилица
28/11/2023 |  09:52 ⇒ 11:02 | Autor: RTRS

Vrhovac: Pritisci se očekuju i povodom 9. januara - Dana Republike; Spriječićemo svaku provokaciju (VIDEO)

Okupljanje članova SDP-a BiH radi obilježavanja dana ZAVNOBiH-a samo je nastavak pritisaka koji datiraju od završetka prethodnog rata, a tek se očekuju pritisci povodom predstojećeg praznika u Srpskoj 9. januara, izjavio je Dragan Vrhovac, predsjednik Saveza udruženja ratnih vojnih invalida Srpske.
Dragan Vrhovac - Foto: RTRS
Dragan VrhovacFoto: RTRS

Vrhovac je gostujući u našem Јutarnjem programu naglasio da je okupljanje članova SDP-a BiH u Banjaluci, osim što im je bila namjera da izazovu provokaciju, u jednu ruku nejasno jer, kako je rekao, "Bošnjaci nikada nisu pridavali veliku pažnju obilježavanju ZAVNOBiH-a".

- Oni su se sad pred obilježavanje 9. januara sjetili da obilježe ZAVNOBiH. Na žalost, u nekim gradovima Srpske su ga i obilježili. Istovremeno, kada Srbi idu u Federaciju BiH da obilježe svoje praznike i zapale svijeće svojim poginulim, doživljavaju nezapamćene provokacije. Daću primjer Dobrovoljačke ulice u Sarajevu gdje mi u sasvim drugoj ulici odajemo počast uz policijsko obezbjeđenje - kaže Vrhovac.

Zbog toga je, ističe, stav ratnih vojnih invalida iz Srpske da će uvijek biti tu da se spriječe ovakve vrste provokacija u srpskim gradovima.

- Ako bude trebalo, a trebaće, mi ćemo izvršiti okupljanja i spriječićemo takve vrste obilježavanja kao što to u FBiH oni čine nama - istakao je Vrhovac.

Naglasio je da srpski narod mora sačuvati Republiku Srpsku jer je ugrožena, da bude jedinstven i da čuva institucije vlasti.

- Ako Republika Srpska nestane ili ako joj se umanje njena prava, proći ćemo kao Srbi iz Krajine koji su raseljeni i protjerani širom svijeta - poručio je Vrhovac.