latinica  ћирилица
28/11/2023 |  10:54 ⇒ 10:55 | Autor: SRNA

Predložen pritvor zbog krijumčarenja cigareta

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog za određivanje pritvora crnogorskom državljaninu R. V., osumnjičenom da je kao dio organizovane grupe krijumčario velike količine cigareta bez akciznih markica iz Crne Gore u BiH.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično djelo ili dovrši započeto, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda, krijumčarenje i nedozvoljeno skladištenje robe.

Za njim je bila na snazi mjera policijske potrage, te je prilikom ulaska u BiH uhapšen na graničnom prelazu Hum i predat pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, koji su ga potom predali Tužilaštvu BiH.

Protiv R.V. i drugih lica je 2020. godine Tužilaštvu BiH podnesen izvještaj zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda, krijumčarenje i nedozvoljeno skladištenje robe, čijim izvršenjem su pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 600.000 KM.

Navedene aktivnosti realizovane su 2020. godine u okviru zajedničke istrage Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Granične policije BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, koja je nosila kodni naziv "Vulf" i bila je usmjerena na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti krijumčarenja visokoakcizne robe - cigareta.