latinica  ћирилица
28/11/2023 |  11:28 ⇒ 18:58 | Autor: RTRS

Dodik sa predstavnicima kompanije Šandong o izgradnji brze ceste Bijeljina - Sokolac

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, zajedno sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, održao je danas u Palati Republike radni sastanak sa predstavnicima kineske kompanije Šandong.
Milorad Dodik sa predstavnicima kineske kompanije Šandong - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad Dodik sa predstavnicima kineske kompanije ŠandongFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Tema sastanka bila je realizacija infrastrukturnog projekta od strateškog interesa za Republiku Srpsku, izgradnja brze ceste Bijeljina - Sokolac dužine oko 160 kilometara, koja bi omogućila kvalitetniju povezanost u Republici Srpskoj i sa Srbijom.

Na sastanku je razgovarano i o rješavanju tekućih pitanja vezanih za izgradnju auto-puta Banjaluka - Prijedor.

Predsjednik Dodik istakao je da je Republika Srpska ostvarila veoma uspješnu saradnju sa kompanijom Šandong i izrazio opredjeljenje za njeno dalje unapređenje i proširenje na obostrano zadovoljstvo.

Sastanku su prisustvovali i ministri u Vladi Republike Srpske, gradonačelnici i načelnici čije se lokalne zajednice nalaze na dijelovima na kojima su predviđeni ovi projekti.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Šandong prihvatio obavezu da izvrši analizu koliko bi koštale pojedine dionice izgradnje brzog puta Bijeljina-Sokolac.

- Potpisan je Memoranduim o međusobnoj saradnji na tom projektu. Kineska kompanija je prihvatila obavezu da izvrši analizu o pojedinim dionicama koliki je to iznos sredstava, na koji način da se pristupi rješavanju imovinskih odnosa, a lokalne zajednice da iskažu svoj interes - rekao je Čubrilović u Banjaluci.