latinica  ћирилица
28/11/2023 |  11:33 ⇒ 11:40 | Autor: TANЈUG

Novi grafiti mržnje prema Srbima u Splitu; Obrisali ih stanari

Na splitskim Gripama opet su se pojavili grafiti s govorom mržnje usmjerenim prema Srbima koje su sami stanari izbrisali.
Split (Foto: EPA/ANTONIO BAT) -
Split (Foto: EPA/ANTONIO BAT)

Nakon što su prošlog mjeseca izbrisani brojni grafiti govora mržnje i antisemitizma, na splitskim Gripama ponovo su se pojavili u ponedjeljak pa je reagovao Gradski kotar Gripe, čiji je predsejdnik Karlo Pilko, inače izabran na listi - SDP, Možemo, Nova ljevica i HSU, i pozvao građane da bez straha prijave počinitelje.

- Dragi sugrađani, nemojte se bojati da prijavite počinitelje ako su vam poznati jer ćemo samo na takav način, zajednički moći da riješimo ovaj problem. Ne zaboravite, uklanjanje svakog ovakvog natpisa ide iz vaših džepova, iako vi niste i ne možete biti krivi za frustracije pojedinaca. Prijavite počinitelje ili policiji (II. PP) ili u GK Gripe - stoji u pozivu upućenom građanima, piše portal hrvatskog nedjeljnika Novosti.

Podsjećaju da su prošlog mjeseca u nekoliko dana na prostorijama "Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Peper Split" na Gripama osvanule slične poruke s ustaškim simbolima, porukama mržnje i prijetnjama.

Tek što su izbrisane istog dana slične su se pojavile i u centru Splita, gdje su na spoljnom zgrade Hrvatskog fudbalskog kluba Split crvenim sprejom ispisane antisemitske i nacionalističke poruke, uz isticanje ustaških simbola, pa na autobuskoj stanici u Vukovarskoj gdje su nepoznati počinitelji napisali "Јuden raus" uz stilizovano "U" s krstom.