latinica  ћирилица
28/11/2023 |  13:59 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Nastavak saradnje Dječijeg pozorišta Srpske i Malog pozorišta "Duško Radović" (VIDEO)

Dječije pozorište Republike Srpske sedmi put gostuje u Beogradu, gdje nastavlja saradnju sa Malim pozorištem "Duško Radović". Kako kažu, razmjena predstava važna je za publiku, ali za oba ansambla ima i dodatnu vrijednost – razmjenu iskustava i, iznad svega, trajno prijateljstvo.
Predstava "Crvenkapica" (Foto:  Dječije pozorište Republike Srpske) -
Predstava "Crvenkapica" (Foto: Dječije pozorište Republike Srpske)

Tako će na sceni "Duško Radović", u utorak, 28. novembra glumci nacionalog teatra za djecu odigrati "Crvenkapicu" koju je režirala Ljudmila Fedorova, rediteljka iz Sankt Petersburga.

Naravno, Fedorova je ovu poznatu bajku vidjela na svoj način, ali jedna stvar se nije promijenila – vuk uvijek proguta Crvenkapicu. Pitali smo koliko puta je završila u probavnom traktu vuka, što je drugi način da nam kaže koliko je predstava odigrano.

- Pa, nekih otprilike dvadesetak puta. Iako smo premijeru imali 20. oktobra, uspio me je pojesti već nekoliko puta, ali na kraju se ipak izvučem - uz osmijeh kaže glumica Dragana Ilić koja igra ulogu Crvenkapice.

Pored glume i animacije, banjalučki ansambl morao je da prikaže i svoj muzički talenat.

- Obično svaka predstava ima dosta songova, pouka koju djeca treba da razumiju, da se odigra i otpjeva u dobrom raspoloženju - priča Duško Mazalica, umjetnički direktor i glumac.

Malo pozorište "Duško Radović" u februaru je gostovalo je u Banjaluci sa predstavama "Bambi" i "Snježna kraljica", tako da je ovo uzvratna posjeta.

Ova lijepa tradicija tako već sedmi put malim Beograđanima predstavlja produkciju nacionalnog teatra Republike Srpske, a potom i mališani Republike Srpske, sa radošću dočekuju pozorišne junake iz Beograda.

Banjalučki glumci sutra će u čast 101. rođendana Duška Radovića odigrati predstavu "Bio jednom jedan lav", čiju osnovu čine stihovi ovog velikog pisca.