latinica  ћирилица
28/11/2023 |  14:20 ⇒ 15:05 | Autor: RTRS

Nikola Lapčević novi predsjednik Studentskog parlamenta Univeziteta u Istočnom Sarajevu

Nikola Lapčević, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu izabran je za predsjednika Studentskog parlamenta Univeziteta u Istočnom Sarajevu. Lapčević je poručio da će novo rukovodstvo Unije zastupati interese studenata i rad posvetiti podizanju studentskog standarda i kvaliteta obrazovanja na oba javna univerziteta u Srpskoj.
Nikola Lapčević - Foto: SRNA
Nikola LapčevićFoto: SRNA

Novo rukovodstvo studentskog parlamenta nastaviće da zastupa interese studenata. Radiće na podizanju studentskog standarda i kvaliteta studiranja. Intenziviraće saradnju sa resornim ministarstvom, Vladom i predsjednikom Srpske.

- Radićemo na izmjeni zakona kao i poboljšanju kvaliteta obrazovanja i upisne politike našeg univerziteta - rekao je Lapčević.

Uroš Bjelica savjetnik predsjednika Republike Srpske ponovio je da je Vlada Republike Srpske obezbijedila za studente besplatan smještaj i školovanje za prvi i drugi ciklus.

- Kada pogledamo druge univerzitete ne možemo naći takve slučajeve. Dok sam ja bio u prethodnom sazivu parlamenta pokrenuli smo te inicijative. Mi smo tu da kao i kabinet predsjednika Republike Srpske da čujemo glas studenata - dodao je Bjelica.

Pored besplatnih studija i smještaja, uslovi za studiranje mnogo su kvalitetniji u odnosu na ranije godine, pogotovo u Istočnom Sarajevu gdje su u završnoj fazi izgradnje studentskih domova, muzičke akademije i Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport.

- Tu smo i dalje da čujemo potrebe studenata i da zajedno gradimo i unapređujemo studentski standard i kvalitet studiranja jer ipak snaga svakog fakulteta leži u mogućnosti školovanja kadrova koji će odgovoriti izazovima društva a ovi mladi ljudi su snaga Univerziteta i Republike Srpske i vjerujem da će odgovoriti izazovima koji su pred nama - kaže Јelena Krunić prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Studentski parlament Srpske aktivan je i u vannastavnim aktivnostim, od kojih se izdvaja humanitarni rad, uspješno organizovanje škole skijanja, unazad nekoliko godina, a sve je intenzivnija i saradnja sa studentskim udruženjima iz regiona.