latinica  ћирилица
28/11/2023 |  14:26 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Ljubojević: Rukovodstvo Srpske se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević izjavila je da rukovodstvo Srpske vodi odgovornu politiku i otvoreno se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, odnosno za državnu zajednicu BiH koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a samostalna Republika Srpska je jedina opcija koja će postati realnost ukoliko bude nastavljeno kršenje Dejtona i njegovo dalje urušavanje.
Anja Ljubojević (Foto: anja ljubojevic/facebook) - Foto: RTRS
Anja Ljubojević (Foto: anja ljubojevic/facebook)Foto: RTRS

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu predsjednika SDS-a Milana Miličevića da je okvir za Srpsku, ali i BiH Dejtonski mirovni sporazum, a da je otcjepljenje Srpske stvar budućnosti i vjerovatno drugih generacija, Ljubijevićeva je istakla da joj je drago da i SDS ima isto mišljenje kao vladajuća većina u Srpskoj što se tiče Dejtonskog spporazuma i dodala da ozbiljni političari odmah postavljaju i drugo pitanje - šta je rješenje ako se taj Dejton neprestano krši i toliko je urušen da više ne liči na onaj Mirovni sporazum na koji su Srbi pristali 1995. godine.

- Ne znam zašto lider SDS-a, koja je nekada bila patriotska stranka ili bolje reći nacionalni pokret, danas ima problem sa mirnom disolucijom Srpske i probleme gura pod tepih ostavljajući ih za neke druge generacije da to rješavaju. To niti je predsjednik stranke, a još manje ozbiljan političar. Šta bi bilo da su politički lideri 1992. godine ostavljali nekim drugim generacijama da rješavaju probleme - ne bi bilo Republike Srpske - istakla je Ljubojevićeva.

Ona je ocijenila da ova Miličevićeva izjava pokazuje da kao predsjednike SDS-a nema kontakt sa narodom u Republici Srpskoj, da ne zna njihove želje i htijenja, ali zato ima sa stranim ambasadama i pojedincima iz bošnjačkih političkih krugova po čijem nalogu njihove planove i namjere iznosi u javni prostor Srpske.

- Јasno nam je da Majklu Marfiju i Kristijanu Šmitu, kao i političkom Sarajevu smeta riječ Republika Srpska, pogotovo nezavisna, ali da to smeta i SDS-u je za rubruku vjerovali ili ne. Sramna je i gotovo nevjerovatna izjava lidera SDS-a, čije rukovodstvo voli da kaže da je to državotvorna stranka i živi na lovorikama slave ondašnjeg rukovodstva kada je to zaista bila državotvorna stranka, a danas se protivi samostalnosti Republike Srpske i to naziva "udicama" - rekla je Ljubojevićeva.

Ona je upitala zašto je teško priznati da danas nema ni 'D' od Dejtona i da se Republika Srpska mora braniti od onih koji žele unitarnu, odnosno bošnjačku BiH, dominaciju Bošnjaka nad druga dva naroda, vladavinu stranaca, nametanja odluka, postojanje neustavnih institucija, otimanja imovine...

- Јa sam jedan od predstavnika te druge generacije političara koja želi da živi u dejtonskoj BiH, državnoj zajednici sastavljenoj od dva entiteta i tri naroda, u kojoj domaći izabrani političari razgovaraju i donose odluke, a ne neki tamo samozvani visoki predstavnik ili ambasador. Ali, ako to nije moguće, otvoreno kažem jedino rješenje je mirna disolucija, život jednih pored drugih, jer ne želim da ostavljam nekoj trećoj generaciji političara da živi u BiH bez bilo kakvih prava, gdje će im drugi birati predsjednike, nametati odluke, čestitati nepostojeće praznike... - poručila je Ljubojevićeva.

Ona je naglasila da vladajuća struktura u Republici Srpskoj, predvođena SNSD-om, vodi principijelnu i odgovornu politiku koja podrazumijeva poštovanje Dejtonskog sporazuma i dejtonske BiH kao državne zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda, očuvanje interesa Srpske i njenih stanovnika.

- Sve drugo što se kosi sa ovim principima i na štetu je Republike Srpske i njenog naroda vodi u nestanak BiH i mirnu disoluciju Republike Srpske. Ovo je vrijeme kada se donose ključne odluke i kada odlučujemo hoće li biti Republike Srpske ili ne. Mi se ne povlačimo ni pred kim, niti padamo pod uticaj stranaca, već se borimo za Republiku Srpsku i srpski narod - istakla je Ljubojevićeva.