latinica  ћирилица
28/11/2023 |  14:30 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

Protest poljoprivrednika u Gradišci; Nezadovoljni podjelom zemljišta (FOTO/VIDEO)

Poslije neuspjelih pregovora sa predstavnicima gradske vlasti i resornog ministarstva oko podjele 3.600 hektara poljoprivrednog zemljišta u zakup nezadovoljni poljoprivrednici organizovali su protestnu vožnju traktorima na putu od Nove Topole do Čatrnje.
Protest poljoprivrednika u Gradišci - Foto: RTRS
Protest poljoprivrednika u GradišciFoto: RTRS

U koloni od oko 70 traktora uglavnom mladi farmeri koji su ostali bez zemljišta, jer nisu ispunili uslove javnog poziva. Ukazuju na nepravilnosti prilikom dodjele zemlje u zakup i najavljuju radikalnije mjere, blokadu puteva i graničnog prelaza.

- Ostalo je za koncesiju 12.000 dunuma zemlje na otprilike 9, 10 moćnih ljudi. Znači oni trebaju da dobiju 1.000 i više duluma, a mi ni 150 - kaže farmer iz Karajzovaca Dragoslav Šobot.

FOTO: RTRS

Petar Kurta iz Čatrnje, takođe farmer, navodi da mu je odbijeno da plaća isto za sedam hektara koje obrađuje već deset godina.

Organizatori protesta traže od gradonačelnika da riješi ovaj problem.

 - Neki nisu nažlost zaista prošli i žao mi je. Oko 10 mladih farmera koji nisu prošli zato što nisu ispunjavali uslove, odnosno osvojili dovoljan broj bodova, kako to pravilnik predviđa u odnosu na neke jače poljoprivredne proizvođače - dodaje gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

FOTO: RTRS

Bodovanje prilikom formiranja rang liste kamen je spoticanja oko koga se najviše spore nezadovoljni poljoprivrednici i gradska vlast.

- Nepravda je načinjena prilikom podjele. Јeste da je to teško pravilno podijeliti, ali je nepravda velika - kaže organizator protestnog okupljanja Savo Vasiljević.

Advokat, Ilija Đokić kaže da su pojedini ponuđači podnosioci zahtjeva dobijali zemlju, iako nisu ispunjavali opšte ili posebne uslove ili nisu dobili dovoljno zemlje.

Na konkurs za dodjelu 3.600 hektara zemljišta u zakup prijavilo se 331 gazdinstvo. Poslije provedene procedure uslove je zadovoljilo njih 259. Za raspodjelu u drugom krugu je ostalo još oko 600 hektara.