latinica  ћирилица
28/11/2023 |  15:20 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

"Klikni glavom" za zaštitu djece na internetu (VIDEO)

Formiranje tzv. mrzilačkih grupa, ucjene, prijetnje, seksualno uznemiravanje - ovo su najčešći oblici nasilja kojima su na internetu mahom izloženi mladi.
Banjaluka - konferencija o zaštiti djece na internetu - Foto: SRNA
Banjaluka - konferencija o zaštiti djece na internetuFoto: SRNA

U Banjaluci je održana konferencija kojojm je ozvaničen početak kampanje borbe protiv nasilja na inernetu pod nazivom "Klikni glavom". Kampanja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Besplatni "plavi telefon", na koji se djeca uglavnom javljaju zbog mentalnog zdravlja, nasilja i problema u komunikaciji sa vršnjacima, ove godine je mjesečno bilježio između 1.500 i 1.700 javljanja.

Pomoćnik ministra za omladinu Republike Srpske Branka Malešević izjavila je da je cilj ove konferencije prevencija, ali i skretanje pažnja mladima i ostalima na negativne pojave govora mržnje na internetu, ali i na posljedice koje nosi.

Prema njenim riječima, kampanja "Budi drugačiji, blokiraj hejt" realizovana je prošle godine i imala je zapažene rezultate, a mladi su joj se odazvali.

Ona smatra da slične aktivnosti moraju biti stalne, te napomenula da institucije rade ono što je u njihovoj nadležnosti - policija i stručna lica.

Govoreći o kaznama i krivičnim djelima, Maleševićeva je rekla da Krivični zakon Republike Srpske ima definisana djela koja ugrožavaju bezbjednost lica i na internetu.

Direktor Udruženja "Nova generacija" Saša Risojević rekao je da je "plavi telefon" /080-05-03-05/ besplatan i dostupan svakog radnog dana od 9.00 do 22.00 časa.

Risojević je rekao da se na internetu najčešće prave takozvane "mrzilačke grupe" na kojima se pojedinci pokušavaju diskreditovati, a prisutno je i seksualno uznemiravanje.

On je rekao da "plavi telefon" može pružiti osnovnu psihološku pomoć i izgradnju povjerenja, što je važno svakom djetetu koje trpi određenu vrstu nasilja, a važna je i saradnja sa drugim nadležnim ustanovama.

Vujaković je najavio da će biti kreirana i internet stranica "Klikni glavom", na kojoj će moći biti prijavljen neprimjeren sadržaj i nasilje, a svi podaci biće prosljeđivani Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.