latinica  ћирилица
28/11/2023 |  16:08 ⇒ 16:33 | Autor: RTRS

Košarac na panel diskusiji u Beogradu o regionalnoj ekonomskoj saradnji

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac učestvuje na 23. Ekonomskom forumu u Beogradu, koji okuplja veliki broj učesnika, državne zvaničnike Srbije i zemalja iz regiona, kao i predstavnike međunarodne zajednice.
Ekonomski forum u Beogradu - Foto: RTRS
Ekonomski forum u BeograduFoto: RTRS

Dvodnevni Forum danas je svečano otvorio prvi potpredsjednik Vlade i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, a ministar Košarac učestvovaće sutra na panel diskusiji o regionalnoj ekonomskoj saradnji, zajedno sa ministrom privrede Srbije Slobodanom Cvetkovićem.

Košarac je istakao da će na Forumu biti razgovarano o ekonomskim izazovima današnjice, stvaranju uslova za konkurentniju i inkluzivniju privredu, regionalnoj saradnji i slično.

- Srbija je danas regionalni ekonomski lider i predstavlja primjer koji treba da slijedimo. Pozitivna investiciona klima, otvaranje novih radnih mjesta, partnerstvo sa EU, ali i novi ugovori o slobodnoj trgovini sa Kinom, Evroazijskom carinskom unijom, inicijative za članstvo u Briksu... Sve ovo su odlične teme o kojima treba otvoreno i bez predrasuda razgovarati i analizirati benefite za domaći privredni sektor - naglasio je Košarac.

On je rekao za Srnu da je EU važan spoljnotrgovinski partner BiH, ali da je činjenica da je SSP u određenim dijelovima nepovoljan za domaće privrednike, zbog čega je potrebno izvršiti njegovu adaptaciju.

- Fokusiraću se i na regionalnu saradnju, sa naglaskom na "Otvoreni Balkan". Republika Srpska ostaje opredijeljena za pozitivne regionalne tokove i podržava članstvo BiH u ovoj inicijativi. Nažalost, neopravdani zastoj fabrikuje FBiH, koja se protivi članstvu u 'Otvorenom Balkanu' i drži zarobljenim privredne zajednice Srpske i FBiH - istakao je Košarac.

On je naglasio da je to apsolutno neprihvatljivo za Republiku Srpsku i da domaći privrednici iz oba entiteta ispaštaju zbog FBiH. "Želimo da pratimo regionalne trendove i da povezujemo privrednike", dodao je Košarac.

Podsjetio je da je Srbija najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH u okviru CEFTA-e.

- Opredijeljeni smo da jačamo i unapređujemo našu saradnju, kao i bratske veze. Ponosni smo na odlične odnose predsjednika Srpske i Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića - poručio je Košarac.

Izrazio je zahvalnost Srbiji na pomoći i podršci realizaciji velikog broja projekata kako u Republici Srpskoj, tako i u FBiH.