latinica  ћирилица
28/11/2023 |  16:51 ⇒ 16:53 | Autor: SRNA

Razbijena hakerska grupa iz Ukrajine

Šest evropskih država i SAD učestvovali su u pronalaženju i razbijanju hakerske grupe iz Ukrajine zbog čijih su kibernetičkih napada izazvani gubici od nekoliko milijardi evra, saopšteno je iz Evropske agencije za saradnju pravosuđa u borbi protiv kriminala.
Policija (Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER) -
Policija (Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER)

U saopštenju se navodi da su u istrazi, koja je počela 2019. godine, učestvovale Francuska, Njemačka, Holandija, Norveška, Švajcarska, Ukrajina i SAD.

- Pravosudne i bezbjednosne snage iz sedam različitih država udružile su se u akciji protiv kriminalne mreže odgovorne za značajne hakerske upade širom svijeta. Vjeruje se da je u ovim napadima bilo ugroženo više od 1.800 žrtava u 71 državi. Meta hakera bile su velike korporacije u kojima su izazivali pauze u poslovanju i gubitke od više stotina miliona evra - ističe se u saopštenju.

Operacija koju su podržali Evrodžast i Evropol dovela je do hapšenja lidera grupe i privođenja četiri osumnjičena u Ukrajini. Izvršen je pretres na 30 lokacija, a zaplijenjeno je više od stotinu digitalnih uređaja.