latinica  ћирилица
28/11/2023 |  17:05 ⇒ 19:03 | Autor: TANЈUG

Putin: Rusija na čelu stvaranja pravednog svjetskog poretka

Rusija je na čelu stvaranja pravednog svjetskog poretka, a bez suverene i jake Rusije trajni svjetski poredak je nemoguć, poručio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, obraćajući se učesnicima Svjetskog ruskog narodnog sabora.
Vladimir Putin (foto:EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Vladimir Putin (foto:EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

On je naveo da svi vide da se "hegemonija jednog diktatora urušava".

- Otvoreno kažemo da se roni diktatura jednog hegemona - mi to vidimo, svi to sada vide. Otišla je u rasulo i opasna je za one oko sebe. To je jasno većini u svijetu - poručio je Putin, prenose RIA Novosti.

On je naglasio da Moskva svako spoljno mešanje ili provokacije sa ciljem izazivanja međuetničkog ili međuverskog sukoba u Rusiji smatra "agresivnim djelovanjem protiv Rusije" i pokušajem da se u toj zemlji "izazovu terorizam i ekstremizam".

Upozorio je da će Moskva odgovoriti na takve akcije.

Prema njegovim riječima, suverenitet za Rusiju je prije svega sloboda države i njenog naroda.

- Šta suverenitet znači za našu državu, za svaku porodicu, za svakog čovjeka? Šta je njegov smisao, vrijednost, stvarni sadržaj? To je, prije svega, sloboda Rusije i našeg naroda, a samim tim i svakog od nas - rekao je Putin.

Naglasio je da je borba za suverenitet zemlje nacionalno-oslobodilačke prirode, prenio je Tass.

- Naša bitka za suverenitet, za pravdu, bez ikakvog preterivanja je narodnooslobodilačke prirode, jer branimo bezbjednost i blagostanje našeg naroda, najviše istorijsko pravo da budemo Rusija – jaka, nezavisna sila, zemlja - poručio je Putin i dodao da se Rusija "sada bori za slobodu cijelog svjeta".