latinica  ћирилица
28/11/2023 |  18:36 ⇒ 18:37 | Autor: SRNA

Od četvrtka obilnije padavine u Hrvatskoj

U Hrvatskoj od četvrtka uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu novi oblaci i obilnije padavine, najavljuju meteorolozi.
Kiša (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Kiša (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

U četvrtak se očekuju obilne padavine, a petak će u gotovo cijeloj zemlji biti kišovit.

U mnogim će predjelima pasti i više od 50 litara kiše po metru kvadratnom, na obali su mogući i intenzivni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Izražene padavine će već u četvrtak, 30. novembra, početi obilnom kišom u Sloveniji te na područjima Istre i Rijeke, zatim Gorskog kotara, Like i centralne Hrvatske. Padavine će uzrokovati brz i veliki rast vodostaja na rijekama tih područja /Kupa, Sava, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Sutla, Krapina.../.

Kupa i Korana u Karlovcu bi mogle dostići svoj vrhunac u značajnim mjerama odbrane od poplava 2. decembra, kao i Sava u Zagrebu. Manji, bujični vodotoci će brzo reagovati na nove padavine i mogli bi uzrokovati probleme i ranije.

S prilivom hladnijeg vazduha kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Do subote ujutro, a posebno u subotu snježni pokrivač će se formirati i u nekim nižim dijelovima, pa se povremeno treba računati na klizave kolovoze i poledicu.

Duvaće jaka na sjevernom dijelu i olujna bura. Uz jak sjeveroistočni vjetar u gorju te padanje snijega i susnježice uslovi vožnje biće otežani jer će mjestimično mećava i vijavica smanjivati vidljivost. Do nedjelje će padavine postepeno prestati.