latinica  ћирилица
28/11/2023 |  19:21 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

Nastavljene konsultacije o budžetu za narednu godinu (VIDEO)

U Vladi Republike Srpske nastavljene su konsultacije o izradi budžeta za narednu godinu.
Višković sa Organizacijom starješina - Foto: Ustupljena fotografija
Višković sa Organizacijom starješinaFoto: Ustupljena fotografija

Danas je premijer Radovan Višković razgovarao sa predstavnicima Konfederacije sindikata i Organizacijom starješina Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Vlade je rekao da će planirani budžet za 2024. godinu uticati na poboljšanje statusa boračkih kategorija, a među njima i starješina Vojske Republike Srpske

Zaključeno je da je prioritet zaštita i očuvanje Republike Srpske.

- Postigli smo potpunu saglasnost kako bismo dalje efikasnije, uspješnije radili na širenju i jačanju patriotskog fronta snaga za odbranu Republike Srspke i srpskog naroda - naveo je Slobodan Župljanin, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Predstavnici Konfederacije sindikata premijeru su prenijeli zahtjeve radnika za povećanje zarada, ali i promjene kolektivnog ugovora u pojedinim preduzećima.

- Ekonomska struka i ekonomski pokazatelji moraju da nam daju kolika to mora da bude najniža plata u Republici Srpskoj a rast najniže plate to je zvanicni stav konfederacije mora da prati rast ostalih plata po stepenu stručne spreme - rekao je Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Konačni dogovor o najnižoj plati između socijalnih partnera za sada nije postignut.

U Vladi čekaju njihov dogovor.

- Mi i dalje ne odustajemo od toga da najnižu platu u Republici Srpskoj treba da dogovore socijalni partneri, a to je Savez sindikata i Unija udruženja poslodavaca. Šta bi oni dogovorili, ja ću to danas da potpišem - naveo je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

- Niko neće da odstupi ni milimetar od svojih zahtjeva. Tu bi navodno trebao da se vodi dijalog ali tu nema ni D od dijaloga -  dodao je Danijel Egić, ministar rada i boračko invalidske zaštite.

Povećanje plate u Srpskoj predstavlja dugotrajan i zahtjevan proces, istakao je premijer najavljujući povećanje penzija i primanja za zaposlene u prosvjeti.

Rekao je da će do kraja ove sedmice u Vladi biti dokument o ekonomskoj politici i budžetu za narednu godinu.