latinica  ћирилица
28/11/2023 |  22:09 | Autor: RTRS

Dodjelom nagrada završen 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Prvi kadar"

Dodjelom nagrada, u Istočnom Sarajevu, svečano je završen 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Prvi kadar".
Filmski festival "Prvi kadar" - Foto: RTRS
Filmski festival "Prvi kadar"Foto: RTRS

Gran pri "Stećak Kneza Pavla Radenovića" za najbolji film dodijeljen je filmu "Prizvan pozvan" reditelja Luke Papića i Srđa Vuča, iz Srbije.

Prvi put dodijeljena je nagrada za najbolji igrani film regiona filmu "Kajmak" Milka Mančevskog, iz Sjeverne Makedonije, koji je laureat festivala.

Specijalna nagrada festivala dodijeljena je dokumentarnom filmu "Moj Branko ne laže" režisera Branka Lazića, koji je rađen u produkciji RTRS.

- Već prošle i ove godine studentski filmovi su dobili jednu novu dimenziju, jedan novi zamajac, na što sam posebno ponosan i srećan, što imamo ozbiljnih, ne dokumentarnih koji su bili na nekom nivou. Sada je i kratki igrani film na jednom zavidnom nivou, i imam utisak da iz tih školskih radionica izlaze veoma ozbiljne kratke forme - rekao je Dragan Elčić, predsjednik žirija.

Umjetnički direktor festivala, Aleksandra Mitrić Štifanić, navela je da je veoma značajno što je publika imala priliku da vidi filmove koji su nisu bili u Zvorniku i Istočnom Sarajevu te umjetničke filmove koji su učestvovali na najznačajnijim filmskim festivalima u svijetu.