latinica  ћирилица
29/11/2023 |  12:26 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Košarac: EU važan spoljnotrgovinski partner, ali želimo ravnopravan, a ne podanički odnos (FOTO)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac učestvovao je danas na panel diskusiji o regionalnoj ekonomskoj saradnji u okviru Beogradskog ekonomskog foruma.
Beograd: Ekonomski forum - Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Beograd: Ekonomski forum - Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Јasno je da u svim zemljama Zapadnog Balkana postoji opredjeljenje za EU integracije, ali taj put ne smije isključiti regionalnu saradnju i inicijative koje nas povezuju. Primarno mislim na Otvoreni Balkan, kao koncept koji je pokazao konkretne rezultate i benefite za privredu i građane zemalja članica - istakao je Košarac.

Istakao je da su toga svjesni i privrednici iz Srpske i FBiH, ali, kako je rekao, političke predrasude iz FBiH usporavaju i blokiraju razvoj i Srpske i BiH u cjelini.

- Nažalost, u FBiH postoje nepopravljivi politički likovi, koji su zadojeni ličnim političkim apetitima i ne razumiju značaj regionalne saradnje i potrebu da pratimo pozitivne regionalne trendove. Oni su u pravilu zarobljeni stavovima EU, koja nas sve češće politički uslovljava - izjavio je Košarac.

Naveo je da je EU važan spoljnotrgovinski partner, ali "želimo ravnopravan, a ne podanički odnos".

- Јednako tako, zagovaramo potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa drugim regijama i državama, poput Kine, Evroazijske carinske unije, kao i članstvo u BRIKS-u. To su nova tržišta i nove šanse za domaći privredni sektor - rekao je Košarac.

Kaže da je Srbija regionalni lider.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- I mnogo toga možemo da naučimo iz njenog primjera. Republika Srpska želi intenzivniju regionalnu saradnju i uključivanje u pozitivne regionalne tokove - izjavio je Košarac.

Rekao je da odnos Srpske i Srbije sasvim sigurno predstavlja udžbenički primjer saradnje dvije države.

- Ponosni smo na zavidan nivo političkog jedinstva rukovodstva Srpske i Srbije, te na odlične odnose predsjednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića To daje dodatnu snagu i Srpskoj i Srbiji. Srbija je naš najvažniji partner u okviru CEFTA-e, realizujemo brojne zajedničke projekte i zajednički pratimo određena politička kretanja - zaključio je Košarac.