latinica  ћирилица
29/11/2023 |  12:34 | Autor: SRNA

Crnadak: Nepotreban zakon o imunitetu

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak ocijenio je da Republici Srpskoj nije potreban zakon o imunitetu i najavio da će ova stranka biti protiv inicijative za njegovo usvajanje.
Igor Crnadak - Foto: Ustupljena fotografija
Igor CrnadakFoto: Ustupljena fotografija

Crnadak je rekao PDP smatra da Repubulici Srpskoj ne trebaju zakonska rješenja koja "popravljaju položaj funkcionera", već ona koji donose poboljšanje "običnom čovjeku".

- To je besmislena ideja - ocijenio je Crnadak i dodao da će PDP pozvati "cjelokupnu javnost da ustane protiv nedodirljivosti političara".

Crnadak je rekao da će ova stranka i na predstojećoj sjednici skupštinskog Kolegijuma insistirati na zaključku da bude ukinuta praksa dvostrukih funkcija jer bi to bilo u interesu Srpske, saopšteno je iz PDP-a.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić je nedavno izjavio da je priprema zakona o imunitetu završena, te da bi se uskoro mogao naći pred poslanicima.

Ovu inicijativu podržale su pojedine stranke iz Republike Srpske, dok su se iz Federacije BiH čule kritike.

Prethodni Zakon o imunitetu ukinuo je 2002. godine visoki predstavnik Pedi Ešdaun, ali ga je kasnije vratio. Ešdaun je u oktobru iste godine nametnuo tri odluke o imunitetu u BiH, odnosno po jednu za entitetske, te zajednički nivo vlasti.

Prema ovim odlukama, od krivičnog i građanskog postupka oslobođeni su poslanici i delegati svih parlamenata u BiH, a od građanske odgovornosti svi predsjednici, potpredsjednici i zamjenici predsjednika, kao i ministri u svim vladama i u Savjetu ministara.