latinica  ћирилица
29/11/2023 |  12:49 ⇒ 13:27 | Autor: RTRS

Vrhovac: Prioritet očuvanje i zaštita interesa Srpske

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac istakao je danas da je za ovu kategoriju građana prioritet Srpska, očuvanje njenih interesa i njena zaštita.
Višković sa delegacijom invalida - Foto: RTRS
Višković sa delegacijom invalidaFoto: RTRS

Vrhovac je nakon sastanka predstavnika ovog saveza sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem u Banjaluci, podsjetio da su ratni vojni invalidi učestvovali u odbrani Republike Srpske i dijelove tijela ugradili u Srpsku.

Vrhovac je izjavio novinarima da je Savez zatražio od Vlade da u 2024. godini, ukoliko bude mogućnosti, osnovica za lične invalidnine bude izjednačena sa neto platom.

- Naš zahtjev je da se na početku iduće godine pokuša da se lična invalidnina poveća za 13,60 odsto, te da se na kraju 2024. poveća za 10 odsto. Na ovaj način bi dostigli da osnovica za lične invalidnine bude u visini neto plate - pojasnio je Vrhovac.

Govoreći o zdravstvenoj zaštiti ratnih vojnih invalida, Vrhovac je naveo da je Savez zatražio da rokovi za specijalističke preglede ove kategorije budu najmanje mjesec dana, te da kod izrade elektronskih zdravstvenih knjižica bude naznačeno da je riječ o ratnom vojnom invalidu koji ima prednost kod ljekara.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju ratnih vojnih invalida, Vrhovac je rekao da je prijedlog Saveza da se, ako se to pitanje ne može riješiti dodjelom stambenih jedinica, isplate sredstva u iznosu do 8.000 KM koja su predviđena uredbom o stambenom zbrinjavanju.

- Dobili smo odgovor iz Vlade da još nisu završeni javni pozivi koji su raspisani i napravljene rang-liste iz gradova i opština širom Republike Srpske - naveo je Vrhovac.