latinica  ћирилица
29/11/2023 |  13:37 ⇒ 13:42 | Autor: RTRS

Šefovi diplomatija šest zemalja EU potpisali izjavu: Do kraja godine otvoriti pregovore sa BiH (FOTO)

Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije potpisali su danas, na marginama ministarskog sastanka NATO-a, izjavu kojom su izrazili trajnu predanost i podršku BiH na putu evropskih integracija.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

- Ističemo političku potrebu da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora sa BiH u EU. Od kada je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU, preduzela je važne korake i obaveze prema ispunjenju ključnih prioriteta - isitče se u zajedničkoj izjavi.

Smatraju da bi u sadašnjem geopolitičkom kontekstu, svako odgađanje odluke o početku pristupnih pregovora sa EU moglo bi dodatno pogoršati nestabilnosti u reginu i rezultirati gubitkom pozitivnog zamaha.

- Spremni smo osigurati kontinuiranu političku, tehničku i finansijsku podršku BiH u preduzimanju ključnih reformi tokom procesa. Јoš jednom naglašavamo da proširenje nije izbor između zemalja kandidata, već naš zajednički strateški interes koji će donijeti vema potrebnu stabilnost i bezbjednost evropskom kontinentu - naveli su šefovi diplomatija Hrvatske, Češke Republike, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije.