latinica  ћирилица
29/11/2023 |  15:28 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Dodik: Helez želi da umanji značaj priče o paradžematima u FBiH (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je cilj iznošenja tvrdnji ministra odbrane BiH Zukana Heleza da postoje paravojni kampovi na teritoriji Srpske da umanji značaj priče o paradžematima, podsjećajući da je OBA BiH prije nekoliko godina rekla da ima 3.500 "spavača" raspoređenih u paradžematima.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je rekao da se zna da i danas policija FBiH ne smije da uđe u neka sela u kojima postoje jake islamističke grupe, ističući da priču o paradžematima u BiH nije izmislila Srpska.

On je upitao šta nije istina u izvještaju Republike Srpske u kojem se navodi da je registrovano više od 100 paradžemata na teritoriji BiH.

- Sa druge strane, ni OBA ni EUFOR za izvjšetaj iz Republike Srpske nisu odgovorili negativno - rekao je Dodik i ukazao da su opovrgnute tvrdnje ministra odbrane Zukana Heleza da postoje paravojni kampovi na teritoriji Srpske.

Dodik je rekao da je plan da prijedlog o smjeni Heleza bude pokrenut u PS BiH BiH i da ide kroz parlamentarnu proceduru.

- Republika Srpska je spremna da prikaže sve ono je pokriće za izvještaje koje je ranije predstavila i da pokaže koliko Helez nije u pravu. Što se tiče nas iz Republike Srpske, naš odnos prema njemu je nula i nijedan njegov prijedlog neće biti uzet u razmatranje, niti će biti donesena nijedna odluka na njegov prijedlog. Ako hoće stagnaciju u Ministarstvu odbrane, neka imaju, mi nemamo nijedan problem - rekao je Dodik.