latinica  ћирилица
29/11/2023 |  16:11 ⇒ 16:19 | Autor: RTRS

Ćorić: Nije realna najniža plata od 1.050 KM

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da, prema svim ekonomskim pokazateljima, nije realno da najniža plata u idućoj godini u Srpskoj bude 1.050 KM, jer to ne može podnijeti privreda ni javni sektor Republike Srpske.
Pero Ćorić - Foto: RTRS
Pero ĆorićFoto: RTRS

- Minimalna plata mora biti daleko manja, oko 750 KM ili do 10 odsto povećanja najniže plate u Srpskoj. To je realno - rekao je Ćorić.

Ćorić je nakon sastanka predstavnika Privredne komore Srpske sa premijerom Radovanom Viškovićem u Banjaluci pojasnio da bi u situaciji kada bi najniža plata iznosila 1.050 KM razlika plate između čistačice i visokoobrazovanog radnika bila 500 KM, ističući da bi tada imali nezadovoljne stručne i kvalifikovane radnike koji bi tražili način da odu iz ove zemlje.

Ćorić je rekao da mnoga preduzeća nisu još potpisala ugovore za iduću godinu, da su narudžbe izuzetno smanjene, te da se očekuje da će veliki broj morati da smanjuje proizvodnju i time otpušta radnike.

On je dodao da je na sastanku bilo govora o budžetu i programu ekonomskih reformi za 2024. godinu, te da je dogovoreno da se sa predstavnicima Vlade Srpske održi još jedan širi sastanak u Privrednoj komori.