latinica  ћирилица
29/11/2023 |  16:17 ⇒ 16:26 | Autor: RTRS

Čubrilović: Nastaviti uspješnu saradnju sa resornim preduzećima

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sa saradnicima sastao sa danas u Banjaluci sa direktorima javnih preduzeća iz nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske - Puteva Republike Srpske, Autoputeva Republike Srpske i Pošta Srpske, na temu izvještaja o poslovanju, najznačajnijih aktivnosti i planovima za narednu godinu.
Čubrilović sa rukovodstvom preduzeća - Foto: RTRS
Čubrilović sa rukovodstvom preduzećaFoto: RTRS

Direktori preduzeća predstavili su rezultatime i stepen realizacije planova u ovoj godini, te projektima i aktivnostima koje planiraju u 2024. godini.

Vršilac dužnosti direktora ЈP Putevi Republike Srpske Milan Dakić istakao je da je u toku ove godine preduzeće uspješno nastavilo sa relizacijom projekata na teritoriji Republike Srpske, da su pokrenute aktivnosti na novim projektima u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza i Vladom Republike Srpske, te da se uskoro očekuje donošenje Plana poslovanja za 2024. godinu.

Dakić je konstatovao da Putevi Republike Srpske redovno izmiruju svoje zakonske obaveze i obaveze prema izvođačima, te da su preduzete sve neophodne aktivnosti na zimskom održavanju magistralne i regionalne putne mreže Republike Srpske.

On je rekao da su ukupne investicije za putnu infrastrukturu u 2023. godini, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza i Vladom Republike Srpske, iznosile 140 miliona KM - od čega je 65 miliona za redovno održavanje, a 75 miliona za rehabilitaciju i unapređenje putne mreže u Republici Srpskoj.

Vršilac dužnosti direktora Autoputeva Republike Srpske Nedeljko Ćorić podnio je izvještaj o poslovanju ovog preduzeća, realizaciji aktuelnih projekata i projektima u pripremi.

Na sastanku je ocijenjeno da je preduzeće Autoputevi Srpske finansijski održivo i stabilno, te da realizacija aktuelnih projekata teče planiranom dinamikom.

Direktor Pošta Srpske Miladin Radović rekao je da je ovo preduzeće u 2023. godini ostvarilo ukupne prihode u iznosu od 67,5 miliona KM, te zabilježilo povećanje ukupnih prihoda za 22 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Radović je naveo da je dobit preduzeća sa prošlogodišnjih 763.000 KM povećana na 2,66 miliona KM, ističući da je na rast prihoda uticalo veliko povećanje obima usluga, kako u finansijskom prometu, tako i u brzoj pošti.

Čubrilović je izrazio zadovoljstvo navedenim pokazateljima poslovanja, istakavši značaj uspješnog rada javnih preduzeća u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza, sa ciljem realizovanja planova i projekata u oblasti putne infrastrukture i ostalih oblasti.

Naveo je da Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske u kontinuitetu ulaže u izgradnju, modernizaciju i rekonstrukciju puteva, auto-puteva, poboljšanje kvaliteta magistralne i regionalne putne mreže Srpske i ostalih projekata iz resorne nadležnosti.

Čubrilović je ocijenio uspješnom dosadašnju saradnju sa resornim preduzećima na projektima koji se realizuju u Republici Srpskoj, navodeći da će u ponedjeljak biti održani sastanci i sa rukovodstvom Aerodroma Republike Srpske i Željeznica Republike Srpske.