latinica  ћирилица
29/11/2023 |  18:04 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Dječije pozorište Republike Srpske sedmi put gostovalo u Beogradu (VIDEO)

Dječije pozorište Republike Srpske sedmi put je gostovalo u Beogradu, nastavljajući saradnju s Malim pozorištem "Duško Radović".
Predstava "Crvenkapica" (Foto:  Dječije pozorište Republike Srpske) -
Predstava "Crvenkapica" (Foto: Dječije pozorište Republike Srpske)

Najmlađa publika u srpskoj prestonici, juče i danas, mogla je da pogleda predstave "Crvenkapica" u režiji Ljudmile Fedorove i "Bio jednom jedan lav", u režiji Nikole Bundala.



Baš na dan kada je prije 101 godinu rođen veliki Duško Radović, Dječje pozorište Republike Srpske izvelo je u teatru koji nosi njegovo ime - komad "Bio jednom jedan lav", rađenu po motivima ovog velikana. Mala publika uživala je u neobičnoj predstavi.

- Potpuno neverbalna, tako da je zaista izazovno da se samo od predmeta i od lutki i stvari na sceni napravi jedna priča koja će biti zanimljiva najmlađoj publici, a koja nema tekst koji može to da podrži - rekao je Nikola Budnalo reditelj.

Zorana Šuman glumica navela je da je njihova vodilja - da je mašta jako bitna kod djece.

- Bitna je za njihov dalji razvoj i mi smo zaista radili maštovito ovu predstavu - dodala je ona.

Simpatije najmlađe publika pobrala je i predstava "Crvenkapica", malo drugačija verzija poznate bajke, koju je režirala ruska rediteljka Ljudmila Fedorova.

- Dosta smo radili na animaciji lutaka, vrlo je značajna bila to, da kažem, dostignuće u animaciji, pa jedan lik recimo animira nas troje glumaca - ističe Duško Mazalica glumac.

Višegodišnja saradnja pozorišta za djecu na najljepši način promoviše uzajamnost i bliskost Srpske i Srbije u domenu kulture.

- Ovdje smo čistog srca i nekako drugačije to pulsira i sigurna sam da nacionalni teatar Republike Srpske u Beogradu ima svoju adresu, a jednako tako da veliko Malo pozorište "Duško Radović" u Republici Srpskoj ima svoju adresu, to su snažne i važne poruke - navela je Ljiljana Labović Marinković upravnica Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

U to će se uvjeriti i banjalučka publika u februaru, kada će grad na Vrbasu ugostiti ansambl Malog pozorišta "Duško Radović".