latinica  ћирилица
29/11/2023 |  19:02 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

Nović: Značajan forum u Vašingtonu; Nisam bio na sastanku sa Eskobarom (VIDEO)

Predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH Ilija Cvitanović i zamjenik predsjedavajućeg Sredoje Nović učestvuju u Vašingtonu na međunarodnom forumu za nadzor obavještajnih službi.
Sredoje Nović - Foto: SRNA
Sredoje NovićFoto: SRNA

Cilj foruma je da podstakne međunarodni i međuparlamentarni dijalog, kao i razmjenu i promovisanje dobre prakse u oblasti parlamentarnog nadzora nad radom obavještajnih službi, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Forum, koji organizuju univerziteti iz Groningena i sa Malte, prvi put se održava u SAD, a okuplja više od 130 parlamentaraca iz cijelog svijeta.

Nović je za RTRS rekao da je ovo značajan forum koji se bavi podsticanjem međunarodnog dijaloga i promovisanjem dobrih praksi u nadzoru obavještajnih službi.

- U BiH imamo parlamentarni nadzor samo nad OBA, ali nemamo civilni sektor koji nadzire onavještajni di koji imaju SIPA i OBA, entitetske i kantonalne službe - rekao je Nović.

On je rekao da nije prisustvovao sastanku Cvitanovića sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, ali da mu je Cvitanović rekao da su razgovarali o pitanjima značajnim za BiH.